Япония включва най-новия си суперкомпютър в проект за изследване на ядрения синтез

Най-висшата система в Cray XC50 ще бъде свързана с швейцарския Национален суперкомпютърен център Piz Daint

Тази година Япония се очаква да разгърне Cray XC50, който ще бъде най-мощният суперкомпютър в областта на напредналите изследвания на ядрения синтез в света. Той ще бъде инсталиран в Националните институти за квантова и радиологична наука (QST) и ще бъде използван за изследване на процеса по синтез на ядрените материали и ще подпомогне мащабния многонационален проект за термоядрен синтез ITER, който трябва да бъде завършен до 2035 г.Най-висшата система в Cray XC50 ще бъде свързана с швейцарския Национален суперкомпютърен център Piz Daint.

Над 1 000 европейски и японски изследователи ще получат достъп до системата, която е оптимизирана за изчисления, свързани с плазмената физика и термоядрената енергия. "Скоростта и интегрираната софтуерна среда на Cray XC50 ще подобри инфраструктурата на QST и ще позволи на изследователите да ускорят процесите", коментира Мамору Накано от Cray.

Проектът ITER все още е далеч от първоначално поставените цели и все още и дума не може да става за пробив, който може да проправи пътя към създаването на комерсиални реактори за термоядрен синтез. Макар че той няма да бъде напълно завършен до 2035 г., учените се надяват да започнат експериментите до 2025 г. След като реакторите за термоядрен синтез станат факт, те ще могат да доставят на неограничена енергия за човечеството милиони години.

Наскоро от MIT (Massachusetts Institute of Technology) обявиха, че стартират собствен проект за термоядрен синтез с цел до 2020 година да имат 200 мегаватов реактор. От института планират да използват новооткрити свръхпроводящи материали и технологии, които могат да създадат магнитни полета, четири пъти по-силни от използваните в момента, които са необходими, за контрол на взривните реакции при ядрения синтез.

още по темата

Крачка напред към създаването на най-големия телескоп

Този месец екипът, работещ по Giant Magellan (GMT), завърши втория от седемте първични огледални сегмента
01.08.2019 / 11:09

Електронен микроскоп снима видео на атомно ниво

Устройството подава данни с обем 4TB в минута
26.02.2019 / 12:28

Татуировка ще ви показва колко време да седите на слънце

Новото устройство променя цвета си при излагане на UV лъчи
28.08.2018 / 10:49
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.