Отрязаха напълно достъпа до App Store от територията на Иран

От Apple отказват официален коментар към момента, но новите ограничения най-вероятно са свързани със санкциите, които САЩ наложи срещу страната

Потребителите на iPhone в Иран от тази сутрин нямат никакъв достъп до App Store, което изглежда като тотална изолация на страната, съобщи Bleeping Computer. Това, че Apple не продава телефони и не предоставя достъп до App Store в страната, не е новина, но иранците заобикалят тези ограничения като внасят продукти на технологичната компания от други държави и ги настройват за частичен достъп до App Store през други региони, за които санкцията не важи. Явно от Apple са решили категорично да затворят и тази задна вратичка, блокирайки абсолютно целия трафик, идващ от територията на Иран.

 

 

Все още не е ясно какво стои зад тази промяна, но е много вероятно тези действия на Apple да са свързани с американските санкции срещу Иран, които президентът Тръмп наложи миналата година. Към момента от компанията не са направили изявление по темата и отказват коментар, но е ясно, че ако забраната бъде наложена за постоянно, собствениците на устройства с iOS в Иран ще трябва да пренасочат своя интернет трафик през VPN, прикривайки от коя държава точно се достъпва App Store. Това ще затрудни неимоверно иползването на устройствата на Apple на територията на страната.

В момента, потребителите, които направят опит да посетят платформата от Иран, получават следното съобщение: "App Store е недостъпен от държавата или региона, в които се намирате".

Още миналата година Apple започна да премахва приложенията на иранските разработчици от App Store, а през януари забрани и няколко решения, които улесняваха транзакциите на бизнеса. През август компанията ограничи редица популярни потребителски приложения, включително услуга за разходка с кола и такава за доставки на храна. "Съгласно правилата на санкциите на САЩ, App Store не може да хоства, разпространява или прави бизнес с приложения или програмисти, свързани с определени ембаргови държави", коментираха от Apple в съобщение до разработчиците тогава. 

още по темата

Платформите на Google блокират профили по подозрения за връзки с Иран и Русия

Компанията е поредният технологичен гигант, който започва прочистване на групи и акаунти, подозирани във фишинг кампании и дезинформация
24.08.2018 / 09:01
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.