Електрическото летящо такси на Лари Пейдж ще направи тестов полет в Нова Зеландия

Още през 2016-а се появиха слухове, че съоснователят на Google и настоящ Изпълнителен директор на Alphabet Лари Пейдж работи по два проекта, свързани с автономни летящи машини. Сега имаме информация за втория проект, наречен Cora - въздушно такси, разработено от компанията на Пейдж Kitty Hawk. Електрическата летяща кола е предвидена за транспортни услуги и няма да се продава на крайни клиенти. Cora има 12 електрически двигателя, които могат да издигат и приземяват машината вертикално, подобно на хеликоптер, спестявайки нуждата от писта за излитане и кацане.

Веднъж във въздуха, Cora използва единичен витлов двигател, за да се движи със скорост от около 180 км/ч на височина между 150 метра до 1 км. Според компанията производител, Cora има три независими бордови компютъра, които могат да навигират машината, дори ако един от тях излезе от строя. Всеки ротор се управлява независимо, а в случай на авария, Cora разполага и с парашут, за да кацне при отказ на всички двигатели.

Kitty Hawk се ръководи от бившия шеф на Google X подразделението Себастиян Трун, а плановете са Cora да бъде тествана в Нова Зеландия. 

още по темата

Skai е летящо такси с водородни клетки

Технологията трябва да позволи полет до 4 часа на разстояние до 400 мили
30.05.2019 / 03:05

BlackFly е летяща кола на цената на обикновен SUV

Компанията Opener планира да пусне в продажба модела до края на 2019-а
13.02.2019 / 03:09

Летящата кола на Terrafugia влиза в продажба през 2019-а

Машината идва с хибриден двигател и много подобрения, цената не е известна
19.07.2018 / 01:30
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.