Откраднаха хардуер за добив на криптовалути за $2 млн.

Полицията в Исландия задържа 11 души за кражба на техника от местни центрове за данни, предлагащи услуги, включително такива за добив на криптовалути. Съобщава се, че са били задигнати около 600 графични карти, 100 процесора, 100 захранвания, 100 дънни платки и още толкова комплекта RAM модули. Общата стойност на всичко е около 2 млн. долара.

Серията набези е била проведена в края на декември 2017-та и началото на януари 2018 г. Крадците два пъти са прониквали в комплекс на местната форма Advania. Благодарение на записи от охранителни камери обаче те са били разпознати и арестувани.

В Исландия преживява нещо, което може да бъде наречено “кибер златна треска”. Кражбата на оборудването е съвпаднала с пика на стойността на биткойна – в края на миналата година тя дотигна 20 хил. долъра за един токън. През януари курсът се срина и сега един биткойн се продава за около 9 хил. 

Според полицията кражбата е с невиждан мащаб и е извършена от организирана престъпна група. Интересно е да се отбележи, че от 11-те задържани само двама са останали в ареста.

За откриване на техниката се следи енергопотреблението, чието рязко повишаване би могло да е белег за работеща ферма за майнинг. Разбира се, този подход ще сработи само ако оборудването е събрано на едно място. Ако техниката бъде разпределена, то “засичането” ѝ ще е почти невъзможно.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.