Huawei все пак създава виртуален асистент

Китайците Huawei не съобщаваха планове за разработка свой гласов помощник, но в новата версия на EMUI ентусиасти откриха информация за HiAssistant, който трябва да се появи в бъдещи мобилни устройства на компанията. Системата ще може да управлява стандартните функции на смартфона и да взаимодейства с популярни уеб услуги.

Засега не е ясно дали HiAssistant ще се конкурира с помощниците на Google, Apple и Amazon или ще е насочен към китайския пазар. Информацията за функцията е открита в EMUI 8.1, базирана на Android 8.1 Oreo, в китайската версия на смартфона Huawei Mate 10.

Тамошните потребители вече имат възможност да отправят прости гласови команди чрез приложението HiVoice. С него могат например да се набират телефонни номера или да бъдат получени напътствия за стигане до най-близкия магазин. 

Предполага се, че HiAssistant ще надгради HiVoice, добавяйки нови функции и възможности.

Ключова особеност на новия асистент ще е разбирането на естествена реч, която ще се отчитат нюансите при произношението и структурирането на изреченията. За целта ще се използва специалният блок за невронна обработка в чипсета HiSilicon Kirin 970.

Списъкът с поддържаните функции е обширен. Освен стандартното управляване на смартфона, потребителят ще може да променя и настройки на системата, като завъртането на изображението на екрана, силата на звука и т.н. Също така HiAssistant ще поддържа гласово управление на популярни в Китай месинджъри като WeChat и QQ, както и реализиране на плащания.

Имайки предвид затвореността на китайския пазар на информационни услуги, разработката на Huawei има сериозен потенциал на домашния пазар.

още по темата

Facebook разработва свой гласов асистент

От компанията са категорични, че към момента новата разработка се предвижда да задвижва само нейни AR/VR продукти
18.04.2019 / 08:07
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.