Google ще разчита на своя чип Bristlecone за постигане на “квантово надмощие”

Според изследователското звено на компанията - Quantum AI Lab – той може да осигури убедителен инструмент за изграждането на квантови компютри с по-голям мащаб

Както всяка друга голяма технологична компания, Google също има проекти за постигане на надмощие в сферата на квантовите изчисления и разработва възможности за създаването на квантов компютър, който може да изпълнява определени алгоритми по-бързо от класическия. Във вторник от компанията обявиха резултатите от последното си проучване, според което Bristlecone ще бъде процесорът, който ще им помогне да постигнат своите цели. Според изследователското звено на компанията - Quantum AI Lab – той може да осигури убедителен инструмент за изграждането на квантови компютри с по-голям мащаб.

 

 

Едни от най-големите пречки пред квантовото надмощие на която и да е компания към момента са процентът грешки и възможността за последваща скалируемост. Кубитите (квантовата версия на традиционните битове) са много нестабилни и подлежат на лесна манипулация от дори от шумове например. Повечето от тези системи могат да запазват определено състояние само за по-малко от 100 микросекунди. От Google вярват, че квантовото надмощие може да бъде "удобно демонстрирано" с 49 кубита и двойна грешка под 0,5%. Предишните квантови системи на Google дават двойна грешка от 0,6%, което на теория звучи като малка разлика, но в света на квантовото изчисление тя остава значителна.

Всеки чип Bristlecone съдържа 72 кубита, което може да помогне за смекчаването на част от тази грешка, но, както казват от Google, квантовите изчисления не са само кубити. "Работата с устройство като Bristlecone при ниска системна грешка изисква хармония между пълен набор от технологии, вариращи от софтуер и контролна електроника до самия процесор", категорични са от екипа на компанията.

Google инвестира в областта на квантовото изчисление от години - още през 2015 г. с гордост компанията обяви, че е постигнала пробив в изчисляването на квантови алгоритми. Google обаче далеч не е единствената компания с планове за доминация в квантовите изчисления. IBM работи над квантов компютър с общо предназначение за бизнес употреба, докато Microsoft също има своите си разработки. Така че, състезанието за квантово надмощие е в своя разгар, остава да видим само кой и как ще го спечели. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.