Австралийски полицаи ще получат “пушки” за сваляне на дронове

Полицията в австралийския щат Куинсланд ще получат устройства за сваляне на дронове за XXI Игри на Общността нациите, които ще се проведат в през април в град Голд Коуст. Служителите на реда ще имат на разположение MkII DroneGun, произвеждани от базираната в Сидни компания DroneShield.

Въпросните устройства външно напомнят огнестрелни оръжия, но всъщност само заглушават връзката между летателния апарат и дистанционното. В такива случаи дроновете обикновено автоматично плавно се приземяват или се връщат на мястото, откъдето са излетели. 

MkII DroneGun може да сваля дронове на разстояние до 2 км. При използването му се прекъсва и предаването на видео до оператора. Заглушава се и GPS сигналът.

“Имайки предвид развитието при безпилотните технологии, както и тенденциите при престъпната им употреба в чужбина, агенциите за сигурност и военните по цял свят са изправени пред необходимостта да осигуряват и въздушна безопасност по време на събития на високо равнище, в допълнение към обичайните мерки”, коментират от полицията в Куинсланд.

Продукти на DroneShield вече са използвани по време на масови мероприятия, като Бостънския маратон. Миналата година швейцарските органи на реда разполагаха с такива “пушки” по време на Световния икономически форум в Давос.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.