Кратка история на суперкомпютрите - по-бързи от човешки мозък

Суперкомпютрите са реалност от далечната 1960-а година. Те са помогнали на човечеството повече, отколкото предполагаме. Но какво прави един компютър “супер”?

Разрастването на бизнеса със суперкомпютри се дължи до голяма степен на нарастващата популярност на криптовалутите. Анализ на RBC Capital Markets, дъщерно дружество на Royal Bank of Canada, сочи, че криптовалутите и блокчейн технологията могат да доведат до създаването на глобален суперкомпютър, който има потенциала да се превърне в индустрия на стойност 10 трилиона долара

CDC-6600 - бащата на всички суперкомпютри

Какво представляват суперкомпютрите

По определение това са компютри, които към момента на създаването си притежават най-високите показатели на капацитет за обработка на данни и в частност, скорост на изчисленията. Макар да се смятат за съвременна разработка, те са реалност още от 60-те години на миналия век и главната задача при създаването им е да се постигне върхова изчислителна производителност. За техен “баща” се смята американският инженер Сиймур Крей.


Кратка история на суперкомпютрите - по-бързи от човешки мозък

© Мариян Славов, pcworld

Cray-1 - най-успешният комерсиално суперкомпютър с над 100 продадени бройки

Ако за обикновения човек термини като “обработка на данни”, “скорост на изчисленията” и “върхова изчислителна производителност” звучат твърде неясно, то може би е достатъчно разбираемо да се каже, че суперкомпютрите се използват за метеорологични прогнози и изследвания на климата, пресъздаване и прогнозиране на природни катаклизми, моделиране на структури и свойства на химични съединения, биологични макромолекули, различни видове симулации и т.н. По един или друг начин, те са свързани с разрешаването на глобални предизвикателства, които стоят пред човечеството. Ползването на обикновени компютри за такива цели е немислимо, тъй като един обикновен персонален компютър се нуждае от няколко хиляди години, за да постигне това, което един суперкомпютър може да направи само за ден.

Какво правят суперкомпютрите

Изследователи от Центъра за съвременни изчислителни технологии в Тексас ползват суперкомпютри, за да симулират образуването на първите галактики и да анализират еволюционните процеси, през които е преминала Вселената. Учените от НАСА пресъздават “раждането” на звездите. Невроучените разчитат на тях за моделиране на човешкия мозък. Проектът Blue Brain на Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария, например има за цел да създаде виртуален човешки мозък и вече има своите успехи.


Кратка история на суперкомпютрите - по-бързи от човешки мозък

© Мариян Славов, pcworld

През 2006 г. Blue Brain успешно симулира пълна колона от неврони на мишки, смятани за най-малките функционални единици на неокортекса (най-”младата” част от кората на главния мозък). Японски учени разработват суперкомпютър, който ще помогне на компаниите да усъвършенстват разработките и да подобрят работата на автономните автомобили, роботиката и медицинската диагностика.

Като се имат предвид естеството и сложността на тези задачи, не е изненадващо, че основните потребители на суперкомпютри са научно-изследователски институти, големи университети и, разбира се, военните. Това са машини, които се създават единствено по поръчка.

Най-големият в света Intel базиран суперкомпютър

Един от най-добрите примери за суперкомпютър, използван изцяло за научни цели, е MareNostrum 4. Това е най-големият в света Intel базиран суперкомпютър, анонсиран официално на 19 юни 2017 г. Разположен в Политехническия университет на Каталуния, MareNostrum 4 е разработен от Lenovo и е приложим в редица научни сфери - от изследване на човешкия геном, биоинформатика и биомеханика, до предвиждане на времето и наблюдение и анализ на атмосферните процеси. Този 11.1 petaFLOP суперкомпютър се захранва от 3400 отделни сървъра на Lenovo от последно поколение, които включват скалируеми процесори Intel® Xeon®, свързани с повече от 60 км високоскоростна Intel Omni-Path Technology 100 Gb/s кабелна мрежа.


Кратка история на суперкомпютрите - по-бързи от човешки мозък

© Мариян Славов, pcworld

Предвиждане на сеизмични заплахи

Един от най-мащабните проекти, правен някога, ще бъде готов в края на тази година. Това е новият суперкомпютър SuperMUC-NG, който Lenovo разработва за Центъра за суперкомпютри Лайбниц. Отново в сътрудничество с Intel, компанията ще осигури на учените суперкомпютър от следващо поколение, с помощта на който те могат да разработят различни сценарии за реакция и предвиждане на вторични трусове и други сеизмични заплахи. SuperMUC-NG ще подпомага ключовите проучвания в широк спектър от сложни научни дисциплини - астрофизика, механика на флуидите, биотехнологии - предоставяйки достъпни, сигурни и енергийно ефективни високопроизводителни компютърни услуги, които усъвършенстват водещата в индустрията технология и я поставят на едно ново ниво - да служи за разнообразни научни приложения.

Облачните технологии

За разлика от суперкомпютрите, обхватът на облачните технологии е на практика неограничен и те намират все по-голямо приложение в бизнеса. Технологиите се развиват всеки ден, информацията става все по-достъпна, комуникациите - все по-бързи, а споделянето на данни - по-сигурно. Иновативните облачни услуги позволяват на потребителите да се възползват от всичко това едновременно. Те са виртуални пространства, които представляват сигурен начин за споделяне и съхранение на файлове. При тях сигурността е от първостепенна важност, тъй като все по-често крият бизнес тайни. Дори и извън корпоративния контекст, всеки от нас е потребител на облачни услуги, често без да го осъзнава. Email, DropBOX, Google Drive, One Drive са сред най-известните и използвани от милиони хора, приложения. Те могат да бъдат инсталирани както на лаптоп или настолен компютър, така и на смартфона, което ги прави достъпни от всяко кътче на света.

още по темата
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.