Sony разработи BSI CMOS сензор с глобален затвор

Sony обяви, че е успяла да създаде задно-осветен CMOS сензор, информацията от чиито пиксели може да бъде отчитана едновременно. Т.е. той позволява реализирането на т.нар. global shutter (букв. глобален затвор). Засега компанията е създала прототипи с едва 1,46 млн. пиксела, но въпреки това технологията предлага значителен потенциал.

Сензорът може да разчита данните от всеки пиксел едновременно, тъй като всеки от тях разполага със собствен конвертор от аналогов към цифров сигнал. При масовите фотоапарати и камери в момента информацията се прочита последователно, ред по ред.

Моментното получаване на информация от целия сензор решава редица визуални проблеми. При последователното получаване на данни от пикселите, се получава така, че инфрормацията от първия ред пиксели е от по-ранен момент във времето спрямо тази от последния. Резултатът може да се види при снимане на бързо движещи се обекти, които изглеждат наклонени на видеото или снимката. Друг проблем може да е получаването на раета на изображението например при флуоресцентно или светодиодно осветление, при които излъчваната светлина на практика премигва с опредлена честота.

До момента създадените сензори с глобален затвор разполагат с фоточувствителен пиксел и такъв за съхранение на заряда, в който се пази информацията от екзпозицията. Съхраняващият пиксел я задържа всебе си до прочитането на съответния ред. Проблемът при тоз подход е, че значителна част от повърхността на сензора се губи, което намалява неговата чувствителност.

Новата разработка разполага с 1000 пъти повече преобразователи на сигнала, което води след себе си ръст на потребяваната енергия. За целта от Sony са разработили специални компоненти, разположени на микрочип, намиращ се зад пикселите. По същество сензорът и логиката зад него представляват двуслоен “сандвич”.

Засега няма информация кога новата технология ще намери приложение в потребителски продукти.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.