Пречистването на водата е ключът за масовото навлизане на електрическите автомобили

Литият може да се извлича от океаните, без да се замърсява околната среда.

Човечеството ще се нуждае от значително количество литиеви батерии, ако електрическите автомобили навлязат масово на пазара. А това се превръща в проблем, когато от обикновените мини не се добива достатъчно литий. Това предизвикателство може би обаче има решение – световните океани ще се превърнат в мини, без да се замърсява околната среда. Учените са открили техника за пречистване на водата, при която се използват металноорганични рамки с по-малки от нанометър пори, които ще улавят литиевите йони и същевременно ще обезсоляват океанската вода. Методът наподобява работата на клетъчните мембрани, като литият ще се отделя и ще се произвежда питейна вода.

Макар концепцията за извличане на лития определено да не е нова, очаква се тази техника да е по-ефективна и да помага за опазването на природата. Чрез нея не е необходимо да се изпомпва вода или да се използват вредни (и вероятно неефективни) химикали. Вместо да търсят залежи, производителите на батерии само ще трябва да поставят достатъчно филтри. Методът може дори да се използва и за пречистване на водата и извличане на литий от разработените находища на шистов газ.

Разбира се, необходими са още проучвания, преди този метод да започне да се прилага. Но ефектът от използването му е ясен. Ако подходът за обезсоляване достигне големи мащаби, светът ще разполага с достатъчно литий за електрическите автомобили, телефоните и другите устройства, използващи такива батерии. Освен това ще допринесе за намаляване замърсяването на околната среда, причинено от тези устройства.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.