Електронна кожа ще спасява възрастни хора

Изкуствена кожа, предназначена за залепване върху човешка кожа и снабдена с дисплей за изобразява на различни жизнени показатели са разработили учени от Токийския университет, заедно със свои колеги от компанията Dai Nippon Printing.

Според описанието разработката може да послужи на възрастни хора, както и на такива с увреждания. Веднага трябва да се подчертае, че това което виждате на снимките не се присажда вместо човешка кожа. 

Разработката на японците представлява прозрачен дишащ материал, който може да бъде залепен на пример на ръката и да остане там минимум една седмица (след това се залепва ново парче. Въпросната “кожа” се разтяга с до 45%, т.е. надали ще предизвиква дискомфорт.

Основното ѝ предимство обаче е, че в нея е интегриран светодиоден екран. На него може да се изобразяват данни за сърдечния ритъм, както и други жизнени показатели в реално време. Това може да е много полезно при спешни случаи. Например ако на човек му прилошее на улицата, то околните, а после и лекарите, ще могат да разберат какво му е.

Концепцията на електронната кожа предполага възможност за синхронизиране на данните за състоянието на човека със смартфон и качването им в облачна услуга.


Електронна кожа ще спасява възрастни хора

© Александър Главчев, pcworld

Създателите на разработката разчитат серийното ѝ производство да започне в близките три години. За този период те очакват да увеличат надеждността на електронната кожа, както и започнат да правят фрагменти с по-голяма площ.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.