Уебсайт следи космическото пътешествие на Tesla Roadster на Мъск

Според платформата автомобилът ще се приближи отново до Земята чак след 2091 г.

Tesla Roadster на Илон Мъск се отдалечава все повече от Земята с всяка една секунда, но пък всеки, който поиска, може да следва неиния път през Слънчевата система. Неофициалният уеб сайт Whereisroadster.com на сателитния гуру Бен Пиърсън проследява своята цел въз основа на данни от НАСА и собствен модел на посоката на движение на Tesla Roadster. Сайтът не само ви дава представа за относителната позиция и скоростта на автомобила на Мъск, но предлага и забавна странична информация, като например колко пъти колата е анулирала гаранцията си от 36 000 мили и колко гориво би изхарчила, ако пътуваше на собствен ход.


Към момента на писането на този материал, колата на Илон Мъск е на около 2,1 милиона мили от Земята и се движи към Марс. Според Пиърсън космическата Tesla няма да влезе в орбита на Марс или да се впусне в Астероидния пояс, както предполага Мъск, а, вместо това, ако продължи да поддържа сегашната си траектория, би трябвало да подмине Червената планета, точно преди да бъде изтеглена обратно към центъра на Слънчевата система.

Според изчисленията на сайта няма вероятност автомобилът да преминава кой знае колко често и до други небесни тела. Най-близкият му подход към Марс в близко бъдеще ще бъде на 7 октомври 2020 г. До Земята пък Tesla Roadster не се очаква да мине чак до 2091 г. Докато някой оправдае по някакъв начин изпращането на космически кораб, който да прибере автомобила на Мъск, сайтове като този са единственият ви реален начин да разберете къде се намира той.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.