SpaceX изстрелва първите си прототипи на сателити за интернет този уикенд

Компанията се надява до 2024 г. да е изстреляла в орбита всичките си планирани по проекта спътници

От години Елон Мъск говори за плановете си да изпрати в ниска орбита хиляди сателити, които да предоставят високоскоростен интернет на хората по света. Подробностите около самите сателити засега остават в пълна тайна, но вчера стана ясно, че първите прототипи ще бъдат подложени на тестове съвсем скоро. Според писмо, публикувано на интернет страницата на американската FCC (Federal Communications Commission), първите два теста за доставяне на въпросните сателити трябва да се проведат този уикенд.

 

 

През миналата година вицепрезидентът на SpaceX, който отговаря за разработката на спътници, заяви пред Конгреса, че компанията планира да пусне първите си два демо-сателита в края на 2017 г. или началото на 2018 г. и, ако всичко върви добре, първият оперативен спътник може да бъде доставен в орбита още през 2019 г. В неотдавнашното си писмо до FCC, SpaceX твърди, че двата експериментални спътника - Microsat-2a и -2b - ще бъдат изстреляни с ракета "Falcon 9", заедно с Paz - радарен спътник за наблюдение на испанския правителство. Статични тестове на ракетата са били направени през миналия уикенд, а трите сателита - Paz, Microsat-2a и Microsat-2b - са насрочени за изстрелване на 17 февруари. Falcon 9 ще започне своето изкачване от базата на военновъздушните сили на САЩ “Ванденберг”, става ясно от съобщение на уебсайта на базата.

Въпреки че в тази сфера често се получават забавяния, SpaceX планира до 2024 г. да е изстреляла в орбита всичките си спътници, предоставящи интернет. Проектът се очаква да струва около 10 млрд. долара, като Елон Мъск се надява той да генерира сериозни приходи, които, естествено, ще бъдат насочени към по-голямата цел на SpaceX – Марс.

Още през 2015 г. Мъск разкри, че работи върху проект, наречен Starlink. “Той е предназначено да генерира значителни приходи и да помогне за финансирането на град на Марс, така че да разберем какво ни е нужно в дългосрочен план, за да се развие той. В този ред на мисли, има едно сигурно нещо – трябват ни много пари, а оттам и дейности, които да ги генерират”, заяви тогава Мъск.

още по темата

Сателитен интернет – новата космическа надпревара (част 3)

Продължаваме горещата тема за сателитния интернет и как се превръща в новата космическа надпревара
13.10.2018 / 10:55
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.