DxOMark проследи развитието на камерите на смартфоните

Един от най-нагледните примери за бързо технологично развитие през последните години са мобилните устройства и най-вече смартфоните. Възможностите на техните камери не са изключение от този процес. Сайтът DxOMark, занимаващ се с оценка качеството на изображенията, предлагани от различни фотоапарати, обективи и мобилни устройства, публикува ретроспективна статия, проследяваща развитието на смартфоните в тази насока за последните 5 г. 

Качеството на изображения, предлагани от производители на камери като Sony, Nikon и Canon също прогресират постоянно, но имайки предвид ограниченията, с които трябва да се справят разработчиците на мобилни устройства, развитието в тази сфера е не по-малко впечатляващо.


DxOMark проследи развитието на камерите на смартфоните

© Александър Главчев, pcworld

От DxOMark анализират много аспекти, като например борбата с шума с минимални загуби на детайл, стабилизацията на изображението, автофокуса и др. Обръща се внимание и на модерни функции, като симулацията на т.нар. боке (размиване на фона).

Областите, в които смартфоните са се развили най много са:

- Оптичната стабилизация, позволяваща снимане от ръка при по-ниска осветеност;

- Системите за шумоподтискане, използващи данни от няколко кадъра;

- Увеличаване броя на камерите (в момента говорим за двойки сензори, а скоро вероятно и за тройки).

Специалистите от сайта са включили в статията много изображения, позволяващи да видите нагледно колко е голям прогресът за последната петилетка (Несъмено е успешна. Следващата – за три!).


DxOMark проследи развитието на камерите на смартфоните

© Александър Главчев, pcworld


DxOMark проследи развитието на камерите на смартфоните

© Александър Главчев, pcworld

DxOMark приключват статията така: “Огледално-рефлексните и безогледалните камери все още водят в някои области, но при обработката на изображенията Canon, Nikon и Pentax и др. изостават спрямо възможностите на Apple, Samsung, Google и Huawei. Благодарение хардуерните си преимущества по-големите камери всъщност не се нуждаят от толкова обработка, колкото смартфоните, за да предложат добри изобажения, но несъмнено изоставането на смартфоните спрямо огледално-рефлексните камери се стапя.”

още по темата

DxOMark добави класация за селфи камери

Сайтът вече тества и предните камери на устройствата, вижте кои са най-добрите
22.01.2019 / 11:16
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.