Франция забрани използването на смартфони дори в спрените автомобили

Страната се опитва да се справи с увеличаващия се брой на инциденти по пътя.

Броят на смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия във Франция напоследък се е увеличил и властите се опитват да се справят с шофьорите нарушителите, които пишат съобщения или говорят по телефона. Вече е незаконно да се държи телефон дори когато превозното средство е спряно встрани от пътя, независимо дали блокира или не трафика. Според постановлението на съда, дори отбиването, за да се проведе телефонен разговор все пак може да доведе до глоба от 135 евро.

Вместо да създава нов закон, съдът само изясни какво означава да се „движиш в трафика“. Сега не е достатъчно да се отбие и да се изключи двигателя, за да се използва телефон; автомобилът трябва да бъде паркиран на определено за целта място. Ако бъде претърпян инцидент или има проблем с колата, на шофьорите все пак им е позволено да потърсят помощ чрез съобщение или обаждане.

Франция си е заслужила репутацията на страна, в която шофьорите карат неразумно. Властите въведоха нови закони, за да се опитат да намаят пътните инциденти, като наскоро беше намалено ограничението на скоростта в двулентовите пътища от 90 на 80 км/ч.

още по темата

Samsung съди посланик на марката, използвал iPhone X?

По данни в медиите искът за $1,6 млн.
25.10.2018 / 01:09
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.