Изследвания показват, че радиацията от телефоните не вреди на хораНационалната токсикологична програма към Националния здравен институт на САЩ публикува информация за предварителни изследвания, които показват, че радиацията от смартфоните не е опасна за хората. Повечето изследвания са проведени с плъхове, които са били изложени на много високи нива на RF радиация в 2G и 3G честотния диапазон. Резултатите показват, че няма повишени рискове дори при такива нива на облъчване.

В едно от изследванията, някои от мъжките плъхове, изложени на радиацията, са развили ракови заболявания в областта на сърцето. Женските от същия експеримент обаче не са имали такива проблеми, а в останалите експерименти нито един от двата пола плъхове е показал подобни отклонения. Тук идват и странните резултати - плъховете, родени от участвали в експериментите родители, имали по-ниско от нормалното тегло, но в последствие пораснали до нормални размери. Също така, облъчените плъхове живели по-дълго от контролната група, която не е била подлагана на експерименти.

В коментарите си, Федералната администрация по лекарствата отбелязва, че тези резултати не могат да бъдат пряко отнесени към хора. Поради малкия размер на гризачите, те поемат радиацията с цялото си тяло, докато хората са облъчвани в областта около главата. Изследванията не включват също 4G честотите, които най-вероятно имат дори по-ниски нива на риск. 

Разбира се, изследванията не дават еднозначен отговор - нужно е те да бъдат разгледани от независими учени и да бъдат оценени. Въпреки това, предварителната информация сочи, че няма от какво да се притесняваме, ако използваме смартфоните твърде интензивно. 

още по темата

Смартфони на Samsung и Apple са разследвани за електромагнитно излъчване

Apple iPhone 7 и iPhone 8, както и Samsung Galaxy S8, Galaxy S9 и Galaxy J3 излъчват над допустимите нива?
27.08.2019 / 05:52
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.