НАСА ще излъчва рядкото явление: синя Луна, супер Луна и пълно лунно затъмнение

На 31 януари ще може да се наблюдава рядко космическо събитие – кървава синя супер Луна. Макар лунните затъмнения да не са редки явления това ще бъде по-различно, тъй като съчета три феномена. За последен път синята Луна, супер Луна и пълното лунно затъмнение са наблюдавани в Европа на 30 декември 1982 г., докато в Северна Америка подобно комбинация не е имало от средата на 19 век.

Супер Луната е събитие, при което орбитата на нашия спътник достига най-близката точка до Земята. Така Луната изглежда около 14% по-голяма и 30% по-ярка. Синята Луна означава, че се наблюдава пълнолуние за втори път в рамките на един месец. Пълното затъмнение ще може да се наблюдава в някои части на Северна Америка, Азия, Близкия изток, Русия и Австралия. В Източна Европа ще може да се види само частично лунно затъмнение.

Цялото събитие ще продължи около четири часа, а Луната ще попадне изцяло в сянката на Земята за около час и 16 минути. За онези, които искат да се насладят на целия феномен, а не се намират на подходящото географско място, НАСА предлага решение. Космическата агенция ще започне да излъчва затъмнението от Калифорния и Аризона на сайта си в 12.30 ч. (българско време).

още по темата

Toyota ще разработва своя лунен роувър 10 години

Някой ден астронавтите ще го използват, за да търсят замръзнала вода на Луната
17.07.2019 / 02:50

Семена покълнаха на Луната

Заслугата е на китайската мисия Chang'e-4
17.01.2019 / 10:23

За първи път в историята космически кораб кацна на обратната страна на Луната

Китайският роувър Chang’e 4 вече изпрати снимки от повърхността
03.01.2019 / 10:01
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.