Rocket Lab достигна земната орбита от втория си опит

Ракетата на компанията за комерсиални космически полети – Electron – достави в орбиталното пространство три сателита

Още при втория си тестов полет, летателен апарат на частната космическа компания Rocket Lab успя да достигне земната орбита. Тестовата мисия, наречена "Still Testing", изведе в космическото пространство общо три клиентски спътника – картографски, метеорологичен, и един, проследяващ движението на кораби. Чрез успешното изпращане на трите спътника в орбита компанията доказа, че полетите с Electron (космически апарат, разработен от Rocket Lab с цел покриване на търговския сегмент за изстрелване на сателити) са жизнеспособна и евтина алтернатива за организации, които искат да изпратят малки полезни товари в космоса.

 

 

Ракетата Electron е около една четвърт от размера на Falcon 9 и има максимален полезен товар от 500 паунда. Разработката компенсира малкия си размер с цената на полета, която е едва $ 5 милиона. Достъпността на услугата се гарантира и от факта, че космическият апарат се задвижва от двигателите Rutherford на Rocket Lab, които са евтини за производство. Те се състоят от 3D отпечатани компоненти и използват електрически мотори, задвижвани от батерии, които са по-ефективни от тези, работещи с газ.

Rocket Lab вече се готви за третия тестов полет по-късно тази година, а също така от компанията работят по изпълнението на договорите си с НАСА и лунната минна компания Moon Express.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.