Панели от стъклени и въглеродни влакна – и в по-евтините лаптопи

Dell, HP и Lenovo разглеждат възможността да използват компоненти от въглеродни нишки в някои свои ноутбуци от бизнес клас. Стъклените влакна пък биха могли да намерят приложение в по-евтините модели. Тези материали ще направят преносимите компютри още по-леки и тънки.

Т.нар. карбон (от английското наименование на въглерода) и стъклопластите доскоро нямаше как да бъда използвани при по-достъпните серии продукти заради стойността на тяхното производство. По всичко личи обаче, че към 2018 г. тези технологии вече са “узрели”.

И въглеродните, и стъклените нишки имат потенциала да направят устройствата осезаемо по-тънки. Минималната дебелина на алуминиевите панели, използвани в лаптопите е 0,8 мм. Благодарение на споменатите два материала тя може да бъде намалена до 0,6 мм. Освен това те имат нелоша топлопроводимост, т.е. могат да се използват и за компактни геймърски машини.

Някои компании вече представиха модели с панели от стъклопласти. На CES 2018 Dell показа такъв XPS 13 (на снимката).

Друго преимущество на тези материали е тяхната екологичност. Производството на композити нанася по-малко вреда на околната среда, отколкото пластмасата. За компаниите това е важен фактор, при това не само от маркетингова гледна точка. В Китай, където са съсредоточени основните производствени мощности, постоянно се ожесточават екологичните норми. 

Разбира се, навлизането на композитните материали ще става постепенно. Поне в близко бъдеще алуминиевите ноубуци ще продължават да заемат по-голямата част от пазара.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.