QLED vs OLED

На пръв поглед двете технологии са сходни, но истината е, че реално са напълно различни.

Миналата година Samsung преименува своите телевизори, базирани на квантова технология, на QLED. Компанията развива технологията вече няколко години, но се спира върху този акроним едва през миналата година.

На пръв поглед QLED технологията изглежда сходна с OLED, но истината е, че двете са напълно различни. Тук, логично, се появява въпросът коя е по-добра и кой от двата типа телевизионни приемници трябва да си купите.

 

 

Това, разбира се, е труден въпрос, на който няма как да се отговори накратко, особено след като Samsung пуска нова серия QLED телевизори през 2018 г., които обещават да решат проблемите на миналогодишните модели. Те със сигурност изглеждат впечатляващо, дори в сравнение с най-добрите представители на OLED технологията.

Какво е QLED и OLED?

Нека да започнем с OLED (organic light-emitting diode). Този тип телевизори са излъчващи, което означава, че всеки пиксел има своя собствена светлина и, ако някой от тях е изключен, той не излъчва и следователно остава черен. Така OLED технологията гарантира постоянно високо ниво на контраста и дълбоките нюанси на черния цвят.

Така наречените LED телевизори пък всъщност са LCD телевизори. Преди години първите плоски екрани, които трябваше да използват LCD технологията, разчитаха на флуоресцентни тръби, които осигуряват светлината отзад. Но, тъй като консумираха много голяма мощност, бяха заменени от по-малки, по-евтини и по-енергийно ефективни светодиоди.

И все пак LCD технологията, която в крайна сметка създава картината, която виждате, остава почти същата. Пикселите не излъчват светлина, така че светодиодите блестят или отзад, или отстрани, за да можете да видите картината – ефектът наподобява сияещ факел зад лист хартия. Затова за някои модели телевизори се говори като за "светодиодно осветление".

При повечето LCD телевизори осветлението идва от ръба. Част от тях са и тези от серията Samsung QLED от миналата година. Q, както вероятно сте предположили, е обозначение за квантова точка (Quantum dot), затова остава да разберем какво означава това.

Тази технология наподобява OLED, защото малките молекули (квантовите точки) излъчват цветна светлина, когато бъдат осветени. Тези квантови точки се намират във филм, оформящ един от многото слоеве, които съставляват QLED екрана. Другите включват призматичен пласт, който помага за подобряване на зрителните ъгли, дифузерни пластове и поляризатори.

Накратко, QLED телевизора използва LCD технологията с добавен слой, съдържащ квантови точки, който подобрява яркостта и цветовете в сравнение със стандартните LED LCD телевизори. Най-ярките модели в момента на пазара могат да излъчват около 1400 нита (единица за яркост), а средният клас LCD телевизори - 300-400 нита. OLED моделите, като например LG C7, могат да достигнат малко над 700 нита.

И двата акронима - OLED и QLED - са по същество широки понятия, които обхващат различни вариации на технологията. Не всички OLED телевизори са идентични в своята архитектура, което важи и за QLED серията, въпреки че QLED е по-скоро маркетингов термин в сравнение с OLED.

По добра ли е QLED технологията от OLED?

Ако гледаме само към телевизорите от 2017 г., отговорът е "не". Един от недостатъците на OLED обаче е, че остава назада от най-ярките LED телевизори, които се предлагат на пазара. Като цяло производителите се стремят към все по-голяма яркост, така че телевизорите им да могат да генерират по-добър контраст и следователно по-добър образ при възпроизвеждане на HDR видео. Но тук QLED технологията на Samsung има едно основно предимство - по-добрите цветове. От Samsung наричат това "100% цветен обем", но, фактически, тайната се крие в по-голямото насищане на цветовете, което гарантира яркост на картината.

Проблемът с използването на осветление от ръба при увеличаване на яркостта до 1000 или дори 2000 нита е, че се получават нежелани ефекти като халогенност. За да визуализирате за себе си халогенния ефект, си представете пламък на свещ срещу черен фон.

За LED телевизорите, особено за тези с осветление от ръба, е трудно да се контролира светлината, която минава през всеки пиксел. Разбира се, този тип дисплеи също позволяват локално затъмняване, но е много по-лесно, когато имате мрежа от светодиоди отзад, вместо отстрани.

През 2018 г. поне някои от QLED дисплеите на Samsung ще използват задно осветяване и ще имат стотици зони, които могат да бъдат затъмнени. Те ще разчитат и на допълнителни слоеве, които да контролират и свеждат до минимум вътрешното изтичане на светлина, както и софтуерна поддръжка от алгоритъм против разцвет, който ще контролира къде са разположени ярките зони, за да може да се избегне халогенният ефект.

На коя технология да се доверя?

Тук идва и най-трудната част, защото не става дума само за качеството на изображението. Други важни аспекти са цената, софтуерните характеристики, естетиката и дори гамата от размери. И двата вида телевизори все още са много скъпи, което означава, че трябва добре да си помислите, преди изхарчите хиляди. Достатъчно е да се каже, че OLED е вашата технология, ако се интересувате най-много от качеството на изображението. Но новите QLED модели на Samsung определено ще хвърлят ръкавицата на конкурентите си. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.