Въпреки безспорното лидерство на Tesla при електромобилите, повечето големи автомобилни производители обявиха през миналата година, че ще преминат към електрически двигатели в близките години. Сега и други, по-елитарни марки, се присъединяват към лобито на електрическото задвижване. На шоуто в Детройт Ferrari официално заявиха, че ще имат собствен модел на спортен електромобил. Тази информация идва седем години след като предишният президент на компанията заяви, че Ferarri никога няма да имат електрически модели.

"Ако ще се строи електрическа суперкола, Ferarri трябва да я построят първи", каза CEO-то на компанията Серхио Маркионе пред Bloomberg. "Хората са впечатлени от Tesla и аз не се опитвам да омаловажа постиженията на Илон, но мисля, че всички ние можем да постигнем същото".

Ferarri искат да са първи, но това ще бъде доста трудно - Aston Matin и Volkswagen споделиха през 2017-а, че работят от известно време по електрически суперколи. Италианците не дадоха повече информация за бъдещия си електромобил, но е ясно, че той ще се бори с най-високия клас модели на Tesla и по-точно Roadster, който впечатли публиката с невероятни стойности - като ускорение от 0-100 км/ч за 1,9 секунди. Ето какво беше изявлението на Маркионе преди няколко години:

"Никога няма да видите електрическо Ferarri, защото аз не вярвам в електромобилите, защото не мисля, че могат да помогнат за намаляването на вредните емисии. Ние обаче работим много усилено по хибридно Ferarri. Това е бъдещето и се надявам до няколко години всички вие да го видите".

Маркионе искаше да премине към хибридно портфолио на всички модели някъде през 2019-а година, но ето че нещата се променят толкова бързо, че дори най-елитарните компании се присъединяват към електрическата революция в автомобилната индустрия.