НАСА намери лесно достъпна вода на Марс

НАСА и частни компании като SpaceX са заети да планират мисии на Марс, но те имат само бегла идея как ще си осигурят необходимата вода. Сега обаче учените, използвайки Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), откриха голямо количество H2O с лесен достъп. Намерени са поне осем места, където ерозията на скалите разкрива дебел слой с чист лед само шест фута под скалите. Това означава, че бъдещите мисии – с хора или роботи – по-лесно ще могат да си набавят вода за пиене и създаване на ракетно гориво.

Водата е била намерена както в северната, така и в южната част на Марс, на надморска височина подобна на тази в Южна Америка и Шотландия. Заради липсата на кратери в регионите учените вярват, че тези области са се формирали сравнително скоро.

Находищата на вода са открити чрез замервания на цветовете с камерата High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) на MRO, а чистота й е потвърдена чрез CRISM (Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars). И преди е намиран лед по други места на Марс, но досега беше невъзможно да се определи колко дълбоки са залежите. Сега учените знаят, че са сравнително близко до повърхността и ще могат да бъдат достигнати лесно. Друго проучване обаче показва, че самата почва не съдържа достатъчно вода, но това може би няма да е толкова голям проблем, ако има големи количества лед под повърхността.


НАСА намери лесно достъпна вода на Марс

© Мария Динкова, pcworld

Освен практическите предимства откритието има и важна научна стойност. Ледът записва скорошната история на червената планета. Например, климатът на Марс е изключително променлив, тъй като, за разлика от Земята, наклонът на планетата се променя много по-често. Учените са установили вариации в цвета на леда, което предполага, че той се е формирал по различен начин в различните моменти, в зависимост от наклона. При провеждането на мисия в някое от тези находища на вода, изучаването на отделните слоеве ще покаже една подробна история на марсианския климат.

Откритието е едно от най-вълнуващите, свързани с водата на Марс към момента, но то не е сигурно доказателство, че големи ледени блокове съществуват под повърхността на планетата. Освен това учените не могат да разберат дали във водата има големи количества сол или по-лошото отровни перхлорати. Все пак това насочва учените къде да изпратят бъдещите мисии с роботи, които да достигнат леда директно и да дадат повече информация за миналото и настоящето на червената планета.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.