Kodak подготвя “фотоцентрична криптовалута”

Своя криптовалута, както и блокчейн базирана система за авторски права, представи Kodak съвместно с Wenn Digital. Според компаниите разработките ще позволят на по-добър контрол при използването на фотографии в интернет.

KODAKOne платформата използва блокчейн за създаване на криптиран дигитален леджър (регистър), където се съхранява информация за авторството над произведенията. Фотографи могат да регистрират както стари и нови снимки и да печелят от тях.

След регистрация фотографът може да дава лицензи за ползване на неговите произведения чрез KODAKOne, като платформата постоянно следи за нарушаване на авторските права.

Валутата KODAKCoin пък е призвана да подобри икономиката, свързана с фотографията, обясняват разработчиците. За изображения, лицензирани чрез новата платформа ще се плаща с криптовалутата. Тя е специално разработена за проекта, а не е заета от другаде, подчертават съдателите ѝ. 

“За много хора в технологичната индустрия “блокчейн” и “криптовалутите” са горещи термини, но за фотографите, борещи се за контрол върху използването на произведенията си, тези думи са в основата на нещо, което досега изглеждаше като нерешим проблем”, коментира Джеф Кларк, главен изпълнителен директор на Kodak.

Първичното предлагане на валутата ще стартира на 31 януари и е насочено към инвеститори от САЩ, Канада и други избрани (неспоменати) страни.

Разбира се, редно е да се отбележи, че идеята не е нещо ново. Услугата Binded, вече предлага защита на авторските права на фотографии чрез блокчейн. Остава да видим дали заставането на известно име като Kodak (макар и изпитващо финансови затруднения) може да промени нещо в тази насока.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.