Дали металещите ще революционализират фотографията?

Доскоро т.нар. металещи, т.е. плоски лещи съставени от наностълбчета, изглеждаха обещаващи за други сфери но не и за фотографски цели. Те могат да са многократно по-тънки от традиционните си стъклени събратя, но до доскоро можеха да работят само с определени дължини на вълната (цветове).

Тази седмица обаче екип от Школата по инженерство и приложни науки към Харвардския университет съобщиха, че са успели да създадат първата металеща, можеща да фокусира целия видим спектър на светлината, при висока резолюция.

Това е голям успех за същия екип, който през февруари миналата година създаде плоска леща, можеща да фокусира цветовете от синьо до зелено. Това също бе голяма стъпка напред, тъй като предишните разработки можеха да работят само с един цвят. 

В публикация в раздела за нанотехнологии на списанието Nature учените описват леща, използваща масиви от нановлакна от титанов диоксид за равномерно фокусиране на различни дължини на вълната и елиминиране на хроматичните аберации. С други думи, чрез наноструктурите си тя има потенциала да върши същото като стъклените елементи с различна дебелина в един традиционен обектив.

По думите на Федерико Капасо, автор на публикацията, металещите са лесни за производство и са ценово ефективни. Следващата стъпка е да бъде изработена по-голяма такава леща – с диаметър 1 см. Междувременно Харвардският университет вече е лицензирал технологичен стартъп, т.е. продуктите на базата на разработката може да се появят по-скоро от очакваното.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.