“Игра” ще обучава учители как да реагират при стрелби в училища

Преподаватели в САЩ може скоро да бъдат обучавани как да реагират при нападения с огнестрелни оръжия срещу училища чрез специален симулатор.

За целта Армията на САЩ и Министерството за вътрешна сигурност (Homeland Security Department) работят върху програмата EDGE – Enhanced Dynamic Geo-Social Environment, за която са заделени 5,6 млн. долара. Това е приложение, използващо виртуална реалност, използвано за тренировки на пожарникари и полицаи при инциденти, свързани със стрелба в учебни заведения. През пролетта се очаква да бъде пусната и версия, предназначена за учители.

В нея са предвидени три роли – на учител, нападател и полицай. В първия случай обучаваното лице трябва да се справи с изпаднали в паника ученици и да намери възможно най-безопасното място, така че да спаси животи. Нападателят обикаля сградата в търсене на жертви. Полицаят пък трябва да открие и обезвреди престъпника.

“Колкото сте по-опитни, толкова по-голяма е вероятността да оцелеете – коментира Тамара Грифит, главен разработчик на EDGE. – Приложението позволява да се упражнявате и да видите какво работи и какво не.”

За създаването на програмата разработчиците са използвали записи от реални инциденти. Според тях сред работещите тактики за оцеляване за заключване на врати, стоене на разстояние от прозорци (заради стъклата), подреждане на учениците до стени и бързо откриване на предмети, които могат да се използват за импровизирани барикади.

Ироничното в случая е, че след като години наред игрите бяха обвинявани, че са сред факторите допринасящи за реализирането на подобни събития, сега едно VR приложение, което по-същество отново може да се нарече игра, ще се използва за спасяване на животи.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.