Илон Мъск разкри детайли около графика на полети на новата ракета Falcon Heavy - първият полет ще изпрати в марсианска орбита доста интересен товар. Ракетата трябва да излети от същата стартова площадка, от която е стартирала историческата мисия Apollo 11. На борда на Falcon Heavy ще бъде поставен собствения електромобил на Мъск - Tesla Roadster в цвят среднощна череша, а на стереосистемата на автомобила ще звучи Space Oditty на Дейвид Боуи. Ексцентричната идея ще остави електромобила в марсианска орбита за милиарди години, ако, разбира се, изстрелването мине успешно.

И докато безспорно ще бъде доста атрактивно да видим електромобил в марсианска орбита, не бива да сме с големи очаквания. SpaceX отложи неколкократно първия тестов полет на Falcon Heavy - планиран първоначално за лятото, след което отложен за ноември, след това за декември, а в момента - за неопределена дата в началото на следващата година.

Компанията и преди е изтъквала какви инженерни трудности среща при построяването на толкова голяма ракета, която се състои на практика от три ядра на Falcon 9 - по-малкия носител на SpaceX. Според самия Мъск Falcon Heavy може дори да не успее да напусне атмосферата при първия си полет, което означава, че на Земята някой ще намери една много смачкана електрическа Tesla Roadster. Или поне части от нея.