Д-р Мичио Каку: Изкуственият интелект скоро няма да заплаши хората

До появата на машина, която да надмине човешкия интелектуален потенциал ще минат десетилетия. В момента системите за изкуствен интелект са умни колкото хлебарка. С течение на времето обаче те ще достигнат нивото на мишка, след това на заек, на котка, куче и в един момент ще достигнат интелигентността на маймуна. “Едва след този момент трябва да бъдем внимателни защото маймуните знаят, че не са хора, но не и роботите. Можем да очакваме такива машини към края на века.”, това сподели известният физик и футурист д-р Мичио Каку, по време на лекция на тема „Бъдещето на ума и следващите 20 години в еволюцията на човека и технологиите“, която се състоя в София Тех Парк. Тя бе организиране от българския офис на VMware по повод десетата годишнина от неговото основаване.

Според Каку изкуственият интелект скоро няма да замести неща човешката интуиция и т.нар. здрав разум – т.е. начин на мислене, формиран от зависимости, закони и възгледи, споделяни и очаквани от всеки човек. Например в момента може да бъде създадена система, която да разпознава обекти, но тя няма да осъзнава абстрактните им качества.

По време на лекцията си в София, д-р Мичио Каку постави акцент върху теми, движещи бъдещето напред като изкуствения интелект (AI), данните и анализите, дигитализирането на индустриите и други. Като физик-теоретик, автор на бестселъри и световноизвестен лектор, той е познат по цял свят като футурист и популяризатор на науката. Като един от създателите на теорията за струнните полета, той продължава усилията на Айнщайн в обединяване на фундаменталните сили на природата в унифицирана теория за всичко. Д-р Каку предсказва тенденции, касаещи бизнеса, медицината, финансите, образованието и начинът ни на живот, основан на най-новите достижения в науката.

Лекцията бе част от програмата „VMware Speaker Series“, даваща възможност за служителите на VMware и техните гости да чуят на живо и да се включат в предизвикателни дискусии с участието на световноизвестни лектори от най-различни сфери на бизнеса, науката, предпримачеството и други.

VMware България кани всяка година популярни мотивационни лектори, давайки възможност на присъстващите да чуят различна гледна точка за света и да ги вдъхнови да бъдат още по-успешни в това, което правят. Програмата е само един от начините, по който компанията инвестира в развитието на своите служители. Благодарение на усилията и развитата експсертиза, за своите десет години от създаването си, офисът в България се превърна в един от топ три ключови стратегически развойни центрове за VMware в световен мащаб и основен хъб за разработки и иновации на компанията в регион ЕMEA (Европа, Близкия Изток и Африка).

Други акценти в лекцията бяха:

  • "Четвъртата вълна в технологичната революция ще бъдат изкуственият интелект и нанотехнологиите. Те вече навлизат в много аспекти от живота ни. Ще дойде момент, в който всичко, което ни заобикаля ще бъде базирано на AI - ще можем да обсъждаме маршрути с автомобила си, да търсим консултация с Робо Лекари и Робо Адвокати, да се информираме в реално време за биографията на познати и непознати хора, и др.", сподели д-р Каку.
  • "Дигитализирането на човешкия геном ще бъде следващият голям пробив в медицината. Ще можем да изграждаме тъкани и органи от собствените си клетки, да идентифицираме тежки заболявания поне 10 години преди да са се развили, да провеждаме хирургични процедури, ползвайки компютърни технологии и отдалечени системи", допълни той.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.