Мобилно приложение диагностицира автомобила по звука

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили прототип на приложение за смартфон, способно по звука да определя дали ходовата част или двигателя на автомобил се нуждаят от обслужване или ремонт.

Софтуерът може да съобщава например, че предната лява гума трябва да бъде напомпана, че въздушният филтър ще трябва да бъде сменен след седмица или че са необходими нови свещи. Разработчиците подчертават, че не е необходимо свързане на устройството към автомобила. Т.е. системата би могла да диагностицира и по-стари превозни средства, които не разполагат с бордови компютър.

По думите на изследователите разработката е възможна благодарение на високата чувствителност на микрофоните, акселерометрите и останалите сензори в съвременните мобилни устройства. Диагностиката се извършва с помощта на машинно обучение. За основа е използван набор от звуци и вибрации от нормална работа на автомобила, както и при различни неизправности.

Съобщава се, че приложението предлага точност от над 90%. Например системата определя безпогрешно пропуски в запалването в цилиндрите на двигателя. Точността на някои измервания може да бъде подобрена при поставяне на смартфона в държач на таблото.

Разработчиците изчисляват, че подобно приложение би могло да спестява на собствениците на автомобили по около 125 долара годишно. При камиони тази сума може да достигне 600 долара, без да се броят евентуалните загуби от пропуснати ползи заради повредена техника.

Очаква се комерсиална версия на софтуера след около година и половина.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.