УНСС ще премахва хартиените студентски книжки

С електронна студентска книжка разполагат първокурсниците в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) от началото на настоящата учебна година. Това означава, че до няколко години традиционните хартиени студентски книжки ще бъдат напълно заменени от пластики.

Университетът е работил по проекта две години, в партньорство с Банка ДСК и технологичната фирма Комитекс. При издаването на „книжката“ студентите имат избор дали тя да включва и разплащателна фунция, т.е. да и е пълноценна банкова карта Mastercard към Банка ДСК. Вторият вариант се нарича Комплексна електронна студетска книжка – КЕСК. Цената на двете опции е една и съща.

Чрез картата студентите ще могат да достъпват информацията за учебната си дейност от различни устройства – на компютър в университета, на киоските в сградата на УНСС или на смарт телефона си чрез специално мобилно приложение.

Освен това карта служи и за идентификация в Международната система за студентски преференции ISIC. Благодарение на нея студентите имат достъп до множество намаления (до 50%) за концерти, фестивали, образователни събития, на цени за ресторанти, музеи, различни видове транспорт (градски и БДЖ), посещения на културни мероприятия (кина, театри) и т.н. в България и в 127 страни по света.

Благодарение на платежната функция на картата, студентите ще имат възможност да я използват като разплащателно средство на всички ПОС терминали в търговски точки. Допълнително удобство е опцията да получават стипендии и награди директно по сметката към нея. Издаването, поддържането и обслужването на частта „дебитна карта“, са безплатни за студента от банковите клонове и банкоматите на Банка ДСК.

„Образователната система не трябва да остава встрани от процеса на дигитализация, който обхваща все повече сфери. Електронната иновация, която внедрихме в нашия университет, ще направи учебната среда много по-комфортна за студентите ни и ще спести време и усилия на преподавателите.“, споделя ректорът на УНСС, проф. д.ик.н. Стати Статев.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.