Професионални функции в новия фотоапарат α7R III на Sony

Нововъведения имат потенциала да направят новия безогледален фотоапарат α7R III (модел ILCE-7RM3) на Sony в много интересно предложение за професионални фотографи. Третото поколение на R-разноводността (R идва от resolution – разделителна способност) на α7 серията предлага заемки от наскоро пуснатия в продажба Sony α9.

Както и предшественика си новият Sony α7R III предлага 42,2-мегапискелов пълноформатен сензор със задно осветяване (т.е. окабеляването на сензора е изнесено на предната му страна, така че да не заема площ от насочената към обектива задна такава). Преработеният затвор пък вече позволява снимане с до 10 кадъра в секунда. Това е двойно повече от α7R II, като за целта от Sony са удвоили скоростта на разчитане на сензора и са усъвършенствали своя BIONZ X процесор. 

От компанията говорят за сериозно доработена автофокус система. Тя е съставена от 399 точки с фазово фокусиране, които покриват приблизително 68% от кадъра. Налице са и 425 контрастни точки – с 400 повече, в сравнение с α7R II. Според Sony системата позволява фокусиране за приблизително 2 пъти по-кратко време при условия на ниска осветеност, както и по-прецизно проследяване.

α7R III разполага и с нов режим на снимане – т.нар. Pixel Shift Multi Shooting, който се възползва максимално от усъвършенстваната 5-осова вградена оптична стабилизация. В този режим фотоапаратът прецизно премества сензора в стъпки от 1 пиксел, за да улови 4 отделни изображения, съдържащи приблизително 169,6 мекепиксела.


Професионални функции в новия фотоапарат α7R III на Sony

© Александър Главчев, pcworld

Сред основните нововъведения в α7R III е и добавеният втори слот за SD карта памет, което търсена опция от професионалните фотографи. Благодарение на нея се намалява възможността за загуба на ценни кадри заради повреден носител. Също така фотоапаратът е получил и нова батерия – такава от серията Z, която видя бял свят заедно с α9. Тя предлага над два пъти по-голям капацитет спрямо досега използваните W акумулатори. На задния панел вече е разположен многофункционален „мини джойстик“ за по-бърза настройка на зоната на фокусиране.

Апаратът оборудван и с други умни функции. Ефективността на т.нар. Eye AF (фокусиране върху окото на човек) се описва като 2 пъти по-ефективна спрямо преди. Освен това той може да засича честотата на премигване на например флуоресцентно осветление и да настройва затвора, така че да минимизира ефектът му върху заснетите кадри. Свързването на α7R III вече е със SuperSpeed USB (USB 3.1 Gen 1), като от Sony са преминали на Type-C конектор.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.