Microsoft спира производството на Kinect

Microsoft спира продажбите на контролера Kinect, разпознаващ движенията на потребителя, позволяващ на собствениците на Xbox 360 и Xbox One да играят игри без джойпад. Устройството се радваше не особена популярност сред любителите на танцови и спортни симулатори.

Kinect бе представен за пръв път на изложението E3 2009 под името Project Natal, а следващата година бе пуснат в продажба. Останалите подобни продукти по онова време изискваха от потребителя да държи в ръцете си контролер. Продуктът на Microsoft използваше камери, за да следи движенията на потребителя, чиито ръце оставаха свободни. Тогава това се считаше за революция.

През 2011 г. Kinect влезе в “Книгата за рекорди на Гинес” като най-продавано електронно устройство. За първите два месеца след премиерата му бяха реализирани над 8 млн. продажби. За сравнение оригиналният iPhone достигна 3,5 млн. за половин година. Общо доставките на контролера възлизат на около 35 млн.

През последните години обаче интересът към продукта спадна. Заглавията, поддържащи технологията не са чак толкова много и разработчиците не бързат да оптимизират игрите си за нея. За да ги стимулират Microsoft започнаха да комплектоват всички екземпляри на Xbox One с контролера. Това обаче се отрази на цената на конзолата, която се оказа доста по-висока от тази на конкурентната Playstation 4. В резултат компанията започна да продава Xbox One без Kinect, което постави бъдещето на контролера под въпрос.

Впоследствие Microsoft преминаха към други проекти, базирани на технологии за засичане на движения – HoloLens и Mixed Reality. 

В Kinect се използват технологии на израелската компания PrimeSense. През 2013 г. тя бе купена от Apple за 360 млн. долара. По всята вероятност функцията Face ID, предназначена за сканиране и разпознаване на лица в iPhone X, е дело на същите специалисти. 

От Microsoft обещават да продължат да поддържат Kinect, но продажбите ще бъдат прекратени след изчерпване на наличните количества.

още по темата

Добавена реалност помага на хора с нарушено зрение

CARA разчита на изкуствен интелект, за да идентифицира обектите наоколо и след това изговаря наименованията им
29.11.2018 / 11:55
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.