Откритие на щатски учени ще павира пътя пред безжична VR?

Ключът е нов нереципрочен начин за пренос на милиметрови вълни

Честотата на милиметровата вълна има голям потенциал. Досега тя обезпечаваше функционирането на 5G клетъчните мрежи, но изследванията на учените от Columbia Engineering биха могли да спомогнат за разширяването на възможностите за нейното приложение в създаването на автономни превозни средства и безжични устройства за виртуална реалност.

Ключът към успеха е скорошно откритие на учените  - нов нереципрочен начин за пренос на вълните, посредством внимателно синхронизиран високоскоростен транзистор, който променя пътя на директните и обратните вълни при движението им напред и назад. От екипа оприличават технологията на два влака, които се движат един срещу друг върху едни и същи релси, а местата им са сменени в последната възможна секунда.

Според изследователите, това ще даде възможност технологията да бъде вградена в конвенционални чипове и ще позволи пълен дуплекс или двупосочна безжична комуникация. В момента много устройства работят в режим на нискоенергиен полу-дуплекс и честотният спектър се претоварва. Преминаването към пълен дуплекс би означавало по-малко задръствания и по-голям капацитет на честотната лента.

Как това откритие може да бъде приложено в разработките на автономни коли и безжични VR устройства?

От Columbia Engineering са на мнение, че радарът в автономните коли трябва да работи в пълен дуплекс режим и да бъде евтин. Така че, подобен тип чипове биха играли основна роля в тази технология. Чипът може да се използва и за създаване на истински безжични VR устройства, като се има предвид колко бързо милиметровите вълни могат да пренесат огромното количество информация, която VR-технологиите изискват.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.