Естония може да даде правен статут на роботите и AI

Балтийската страна иска да създаде нов правен статут, който да поставя роботите между отделната юридическа правосубектност и личното имущество.

В момента правителството на Естония работи по един изключително любопитен законопроект, с който иска да промени статута на роботите и изкуствения интелект (AI) при правните спорове.

Балтийската държава обмисля да предостави на роботите и AI правен статут, който да бъде между „отделната юридическа правосубектност” и личното имущество” и ще бъде наречен робот-агент”. Според правителството изравняването статута на роботите с този на физическите и юридическите лица дава значителни предимства. Това обаче ще се случи само ако предложението получи необходимата политическа подкрепа.

AI и роботите с изкуствен интелект вече са част ежедневието и скоро може да дойде денят, когато подобна машина извърши убийство или друго престъпление. Според специалистите до 2040 година много от престъпленията ще бъдат извършвани именно от машините. До момента в Европейския парламент са се водили различни дебати по темата, включително относно предоставянето на индивидуален статус и въвеждането на данъци за роботите.

Освен това трябва да се има предвид, че скоро роботите и дроновете, използвани за военни цели, могат да получават власт да убиват. В тази връзка се обсъжда идеята те да имат вградени механизъм за изключване. Все още обаче не е ясно кой ще поема отговорността за подобни актове на насилие.

Това може би е една от причините за неблагоприятното обществено мнение за AI. Дори експерти като Елън Мъск изглежда смятат, че към изкуствения интелект трябва да се подхожда внимателно и че човечеството трябва да се подготви за него.


Естония може да даде правен статут на роботите и AI

© Мария Динкова, pcworld

Естония обаче се сблъсква с много трудности, не само политически, но също така свързани с начина, по който законите се създават в региона. Юридическа компания, натоварена с подготвянето на правния анализ за това предложение, изтъква, че предоставянето на права и задължения на роботите е в разрез с европейската история на правото.

Естония е държава, в която новите технологии и свързаните с тях услуги се развиват изключително бързо. Там се намира центърът за киберотбрана на НАТО, също така страната е известна като родината на Skype. Освен това нейните граждани вече могат да гласуват по интернет, а властите дори осигуряват на чужденците дистанционен достъпдо дигиталните услугите на страната.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.