Nvidia представи компютър с изкуствен интелект за таксита

Първия в света компютър с изкуствен интелект предназначен за автономни таксита представи Nvidia. Той носи кодовото име Pegasus и представлява разширена версия на платформата Drive PX на компанията, предназначена за роботизирани автомобили с пето ниво на автономност. Очаква се той да види официално бял свят през втората половина на 2018 г.

Drive PX Pegasus може да извършва над 320 млн. операции в секунда – над 10 пъти повече спрямо Drive PX 2, която бе представена на CES 2016. Според Nvidia сега обявената система позволява създаване на нов клас транспортни средства, които нямат нужда от водачи. Такива машини могат изобщо да не разполагат с традиционните волан, педали, огледала и т.н. Интериорът им може да следва този на дома или офиса или да бъда пригаждан в съответствие с определени изисквания – например за превоз на възрастни хора.

Разбира се, те могат да се изпозлват и за товари – Nvidia вече работи върху подобен проект Deutsche Post DHL в Германия.

Хората губят милиони часове, шофирайки своите автомобили, а занапред решения като Pegasus ще позволяват това време да бъде оползотворявано за по-важни неща. Също така автонономните превозни средства ще спасят и човешки животи, тъй като машините не се уморяват и не се разсейват. Не на последно място навлизането им има потенциала да оптимизира използването на автомобили, което означава по-малко пространства за паркинги, по-организирано улично движение и т.н.

От 225-те компании, използващи платформата Nvidia Drive PX, 25 работят именно в сферата на таксиметровите превози. Днес техните багажници представляват мини центрове за обработка на данни – там най-често се подреждат сървърни графични процесори, изпълняващи операции по дълбоко обучение, компютърно зрение и паралелни изчисления. Засега именно габаритите и изискванията свързани със захранването на тези системи са една от причините те да не са все още готови за пазара.

Системите за автономни автомобили обработват огромни количества данни. Те трябва да пресъздават информацията, постъпваща от 360-градусови камери с висока резолюция и .нар. лидари (прибори измерващи разстоянията до обекти с помощта на оптични системи), на базата на която да определят с точност до сантиметър местоположението на превозното средство, да следят останалите участници в трафика и да планират своя маршрут. Също така всички системи трябва да бъда многократно резервирани, за да се постигне търсеното ниво на сигурност. 

Изчислителните изисквания на напълно автономните превозни средства са 50-100 пъти по-високи от най-съвременните автомобили с човек зад волана.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.