Атомни подводници на САЩ ще бъдат оборудвани с геймърски джойстици

Военноморските сили на САЩ започнаха инсталиране на гейм контролери от конзолата Xbox 360 в най-съвършените си подводници, съобщи The Virginian-Pilot. С тях екипажите ще управляват перископите на плавателните съдове. В момента за тази цел се използват пултове на стойност 38 хил. долара.

USS Colorado, една от най-съвъшените американски подводници, спусната на вода през декември 2016 г., е първата която оборудвана с гейм контролери. Очаква се тя бъде официално предадена на флота през ноември. Инсталирането на джойстици от Xbox 360 е “нормален процес на модернизация”, споделят от ВМФ на САЩ. 

Новите подводници не разполагат с класически перископ – въртяща се тръба с огледала, пред която може да гледа само един човек. Вместо това те разполагат с по две оптоелектронни системи, които могат да се въртят на 360 градуса и са оборудвани с камери с висока резолюция. Изображението от тях се подава на монитори в центъра за управление.

Идеята за използване на джойстици е дошла от младшия офицерски състав, които са споделяли, че настоящият пулт е неудобен. За да се научат да работят с него моряците похабяват часове, докато свикването с контролера отнема няколко минути. Освен това той е доста по-скъп – около 38 хил. долара. докато гейм контролерите струват на флота по около 30 долара.

Очаква се с джойстици да бъдат оборудвани всички подводници от клас Virginia, към които спада и Colorado. По план следващият съд, който ще бъде модифициран е USS John Warner. На нея са инсталирани демонстрационни модели, които са използвани в реални условия. 

От ВМФ споделят още, че възнамеряват да внедряват и друга потребителска техника, като сензорни екрани.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.