IFA: Изложението за корпоративна електроника

Изложението за електроника IFA, което се провежда ежегодно в германската столица, Берлин, предлага по нещо за всеки – включително за корпоратовния купувач. Наистина, залите на събитието са заети предимно с развлекателни продукти и бяла техника, като умни перални и свързани хладилници. Някои от представените машини обаче могат да служат и на компаниите. Един такъв продукт е подводият дрон PowerRay, за който писахме наскоро. Ето какво още е направило впечатление на колегите от американския Computerword: 

Здравият таблет Caterpillar T20

Обикновеният таблет е нещо крехко, което обикновено потребителят не би искал да използва в индустриална среда, например в производствен цех или на строителна площадка. Носещият марката Catepillar таблет T20 на Bullitt Group обаче не е такъв. Той направен така, че да издържа падане от 1,8 м. и може да бъде потапян до 1 метър дълбочина за 30 мин. Устройството работи под Windows 10 и може да се свързва през Wi-Fi и Bluetooth, както иа 4G, 3G и 2G. Цената му е 649 евро.

3D принтерът da Vinci Color на XYZprinting


IFA: Изложението за корпоративна електроника

© Александър Главчев, pcworld

Много компании обмислят използване на триизмерен печат, за да ускорят създаването на прототипи и уникални дизайни, но често липсата на цвят се оказва проблем. Da Vinci Color на XYZprinting може да промени това. Както всички подобни машини той изгражда моделите слой по слой от бял материал, но може и да ги оцветява подобно на мастилено-струен принтер. Машината може да отпечатва обекти с размер 200х200х150 мм и струва 3599 долара. 

GPS приемникът Roadie на Ivoxia


IFA: Изложението за корпоративна електроника

© Александър Главчев, pcworld

Roadie изглежда като уголемена USB флашка, но е създаден да следи местоположението на членовете на семейството. Устройството използва нискоенергийни мрежи като LoRa и батерията му издържа до осем месеца. Ivoxia разработва и версия с повишена механична устойчивост, предназначена за индустриална среда – например проследяване на контейнери. Roadie ще излезе на пазара в края на 2017 г. и ще струва 99 евро, като в цената е включен и 3-годишен абонамент за комуникационната мрежа. 

AI чипът Kirin 970 на Huawei


IFA: Изложението за корпоративна електроника

© Александър Главчев, pcworld

Главният изпълнителен директор на Huawei Technologies избра IFA, за да представи своя чип с възможности за “невронна” обработка, който може да се използва в бъдещи мобилни устройства. Освен обичайните CPU и GPU ядра Kirin 970 предлага и т.нар. NPU (neural processing unit), който действа като ускорител на математически изчисления, стоящи зад изкуствения интелект. Това означава, че бизнесите скоро ще могат да разчитат на експертно разпознаване на изображения от джоба на служителите си, например за идентификация на продукти, диагностициране на проблеми и т.н. 

Пакети за разработка на оборудване за Alexa на Amazon


IFA: Изложението за корпоративна електроника

© Александър Главчев, pcworld

Повечето хора вероятно трудно могат да си представят Amazon Echo в работна среда. Гласовият помощник Alexa обаче вече се е доказал и предлага лесен начин за разработка на нови “умения”. Нещото което спира работника, управляващ мотокар например да попита “Алекса, къде да сложа този палет?” е липсата на необходимите индустриални устройства. За да улесни работите в тази насока, в рамките на IFA компанията представи пакети за разработка на хардуер, предлагани от компании като Sugr, Doss Audio, Conexant и Cirrus Logic.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.