Телерик Академия с онлайн ресурси за самоподготовка по JavaScript

Ръст на интереса към курсовете програмиране и дигиталните технологии с наближаването на учебната година отчитат Телерик Академия. За да помогнат на хората, които тепърва навлизат в сферата на софтуерното инженерство, подготвихме списък с безплатни онлайн ресурси за самоподготовка с езика JavaScript.

От инициативата допълват, че желаещите да надградят своите познания или тепърва да навлязат в областта на програмирането с JavaScript могат да участват присъствено в Telerik Academy Alpha – 6-месечна програма за подготовка на софтуерни инженери. Кандидатстването за програмата започва през септември.

Бърз старт с HTML 

Езикът HTML (Hypertext Markup Language) може да бъде разглеждан като структуриран текст, който се използва за представяне на информацията в уеб приложенията. Като всеки друг език и този има свои синтаксис и специфики, които могат да бъдат усвоени бързо и лесно, разработвайки самостоятелно статичен уеб сайт. 

Визуално представяне със CSS 

С помощта на CSS (Cascading Style Sheets) създадения с HTML текст се оформя, така че да изглежда добре и да се визуализира коректно, независимо от вида и размера на използваното устройство. Уменията по HTML и CSS са ключови за уеб front-end разработчиците, които се грижат за разработката и поддръжката на модерните уебсайтове – техните оформление, навигация и функционалност.

Основи на програмирането с JavaScript

Синтактично JavaScript се отличава значително от предходните програмни езици. Той включва термини и концепции като променливи, оператори, цикли, масиви и функции, които са фундаментални за всеки желаещ да се реализира като JavaScript програмист.

Обектно-ориентирано програмиране

Обучението продължава с ключови познания, които лесно могат да бъдат пренесени при изучаване или работа с редица други езици. В дълбочина се усвояват важни понятия като функции, класове и обекти, конструктори  и наследяване и др. – техните специфики и употреба.

Забележителен потребителски интерфейс

Потребителите преценяват колко надеждна и модерна е една компания въз основа на визията на нейния сайт. Затова уменията за създаването на красив потребителски интерфейс (UI), който отговаря на актуалните тенденции и добри практики в уеб разработката, са високо ценени от работодателите и също така засегнати в обучението.  

Задълбочени познания по JavaScript

Следващата стъпка от обучението е създаването на цялостни приложения, които включват както front-end (видимата за потребителите част), така и back-end (сървърната част). За целта е необходимо използването на външни данни и някои от най-популярните JavaScript библиотеки, представени в курса.

Работа с Node.js

Node.js е платформа с отворен код, която позволява на JavaScript да премине от браузъра в сървърната част. Използвайки Node.js, програмистите могат да създават високо-функционални приложения от край до край, които след това бързо да бъдат скалирани.

Овладяване на Angular

Уменията по Angular – платформа, създадена от Google за разработката на уеб front-end приложения, и TypeScript – език на Microsoft, който разширява функционалностите на JavaScript, предоставят допълнително конкурентно предимство на програмистите. 

Едни от най-търсените на пазара на труда JavaScript специалисти са именно т.нар. „fullstack“ разработчици, които са запознати с всички етапи от създаването на едно приложение. Овладяването както на front-end, така и на back-end разработката, е сигурна предпоставка за летящ кариерен старт в ИТ сектора.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.