Изкуственият интелект на Google спаси жена при семеен скандал

Гласово управлявано домашно устройство Google Home самостоятелно е повикало полиция в резултат на семеен скандал, който е могъл да прерасне в насилие. Машината е предавала на живо звуци от караницата. Според органите на реда устройството е спасило жената, към която мъжът насочил пистолет.

Скандалът е започнал в дома на Едуардо Барос в град Албакърки, в щата Ню Мексико, САЩ, където освен жената е присъствала и тяхната дъщеря. По време на пререканието мъжът попитал жената „Ти ли извика шерифите“, което е било възприето от Google Home като команда. Устройството набрало автоматично спешния номер 911 и операторът чул случващото се.

Към дома на двойката бил изпратен екип на специалните части. След няколко часа преговори те успели да задържат Барос. Той е обвинен в притежание на огнестрелно оръжие, насилие и задържане на лице против волята му. Според говорител на полицията жената е пострадала леко, като не се е наложило хоспитализиране.

Това не е единственият подобен случай, при който умно домашно устройство помага на полицията. През декември 2016 г. полицията в щата Арканзас поиска от Amazon да предостави записи от своя продукт Echo. Те бяха необходими за разследване на смъртта мъж по време на нощно празненство. Първоначално компанията отказа да предоставя данните, но през март 2017 г. от там размислиха и записите бяха предоставени на полицията.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.