Български отбор е трети в Shell Eco-marathon 2017

Отборите на София, Русе и Чепеларе се представиха достойно на единственото по рода си състезание на континента за енергийна ефективност

Екипът на Техническия университет в София, който се състезава в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка се класира на трето място в Европа по време на Shell Eco-marathon 2017. Отборът на студентите успя да измине 189 км/м3 със своя иновативен автомобил „Феникс“ и се изкачи в класацията спрямо 2016 г. Двата български отбора в другата категория на състезанието – „Прототипи“ с електрическа батерия, които са на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, също се представиха достойно.  Отборът на Русе измина 360 км/кВтч и се нареди на 12 място в класирането, а учениците от Чепеларе постигнаха подобрен резултат от 253 км/ кВтч, което ги изкачи в класирането спрямо миналата година, а именно от 25 на 22 място.

През 2017 г. България отбелязва 10 години участие в Shell Eco-marathon Европа. От включването си в състезанието българският екип надброява 400 студенти от четири учебни заведения – Техническите университети в София и Варна, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе.

Общо 171 отбора от 29 държави в Европа и света се събраха в Лондон и излязоха на специално изработената писта, дълга 1577 км, за да изминат възможно най-дълго разстояние с еквивалента на един литър гориво или 1 кВтч енергия.

Младите инженери се състезаваха в две основни категории – „Прототипи“ и „Градски тип“.


Български отбор е трети в Shell Eco-marathon 2017

© PCWorld България, pcworld

Победителите в „Прототипи“ са:

  • Microjoule-La Joliverie от Франция, вид енергия „Вътрешно горене“ с консумация на гориво 2,504 км/л.
  • ECO-DIMONI от Испания, вид енергия „Електрическа батерия“ с консумация 729 км/кВтч
  • H2politO – molecule da corsa от Италия, вид енергия „Водородна клетка“ измина 831 км/ м3

Победителите в „Градски тип“ са:

  • Toulouse Ingénierie Multidisciplinaire от Франция, вид енергия „Вътрешно горене“, подобриха световния рекорд за използвано гориво от 685 км/л.
  • SolarCarSolutions / ISEN Toulon от Франция, вид енергия „Електрическа батерия“ с консумация на гориво от 187 км/кВтч
  • Green Team Twente от Холандия, вид енергия „Водородна клетка“ измина 277 км/м3.

През 2017 г. Shell организира и нов предварителен кръг под името Shell Eco-marathon Challenger Event. Това е отделна надпревара, по време на която отборите, заявили участие за първи път, ще могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание догодина. Тази година Shell Eco-marathon Challenger Еvent ще се провежда във Франция и в Турция. Три нови български отбора ще премерят сили в предварителния кръг. Те са от Професионална гимназия по механотехника в Русе, втори екип от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и учениците от Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък.  

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.