Приложенията, които неусетно изразходват мобилния интернет

Редовното изразходване на мобилния интернет дни преди новата фактура, не е нормален начин за водене на живот. В тези моменти, неизбежно изникват фундаментални въпроси, като "Как е възможно това да се случи?!", "Кой ми е изразходил интернета?!" и "Защо всеки път?!". Най-добрият начин това да спре е да разберете кои приложения са най-лакоми за мобилен интернет и как да бъдат ограничени и оптимизирани в тази насока.Приложенията, които изразходват най-много интернет, обикновено са приложенията, които използвате най-често. За по-голямата част от човечеството, това са Facebook, Instagram, Snapchat, Spotify, Twitter, YouTube, а от известно време и Netflix. Ако използвате някои от тези приложения ежедневно, можете да промените редица настройки за това колко трафик да използват. На iPhone, можете лесно да проверите кои приложения какво изразходват от Settings -> Cellular (при Android, това става от Settings -> Data Usage). В края на този списък, ще видите периода, от който е започнало отчитането на данните (момента на активиране на настоящия телефон или активарането на акаунта). Затова е добре да нулирате тези статистики когато ви дойде новата фактура и започнете да следите новите данни. Разбира се, от този списък, можете директно да спирате достъпа до интернет на дадено приложение или игра, или да създадете условие за достъп до мрежата, само ако е Wi-Fi, но предполагаме, че след като става въпрос за най-често използваните приложения, ще искате постоянно да имате достъп до тях. Затова имаме няколко по-добри идеи.

 


Приложенията, които неусетно изразходват мобилния интернет

© Владо Георгиев, pcworld


Facebook – спрете автоматичното стартиране на клиповете

Проверката на Facebook на всеки 5 минути със сигурност изразходва трафик, но проверката на всеки 5 минути, докато автоматично се зареждат клипове е много по-лошо. За щастие, това може да се ограничи до Wi-Fi или директно да спрете Autoplay функцията. Ето как:

 • Отворете Facebook приложението, тапнете иконката с трите чертички една върху друга (разположена е в долния десен ъгъл) и изберете Settings.
 • Изберете Account Settings, а след това Videos and Photos.
 • Тап върху Autoplay и решете дали желаете "On Wi-Fi Connections Only" или "Never Autoplay Videos".

 


Приложенията, които неусетно изразходват мобилния интернет

© Владо Георгиев, pcworld


Twitter – и тук, спрете автоматичното стартиране на клиповете

Ако отделяте голяма порция от деня си в Twitter, автоматично стартиращите се клипове трябва да бъдат адресирани:

 • Отворете Twitter приложението, в долния десен ъгъл дайте на Me бутона.
 • В горната част на профил страницата ви, тапнете иконата зъбно колело и изберете Settings.
 • Тапнете Data usage.
 • Изберете Video autoplay или High-quality video и след това решете дали искате Wi-Fi only или Never.

 


Приложенията, които неусетно изразходват мобилния интернет

© Владо Георгиев, pcworld


Instagram – ограничете презареждането на клипове и снимки

Instagram отдавна вече не е просто снимки и албуми от снимки. Има вече и видео, както и автоматично пускане на клипове. За разлика от Twitter и Facebook обаче, при Instagram клиповете се зареждат предварително, за да са готови когато ги срещнете във фийда си. По подразбиране презареждането става, дори когато сте на мобилен интернет. Затова направете следното:

 • Отворете Instagram, отидете на профил страницата и дайте Settings.
 • Тапнете на Cellular Data Use.
 • Тапнете на Use Less Data, за да ограничите трафика.

Имайте предвид, че тази настройка няма да спре клиповете да се пускат автоматично, но ще спре презареждането им когато сте на мобилен интернет. Когато тази настройка е включена, клиповете трябва да се зареждат по-бавно и ще имате време за реакция (да ги спрете).

 


Приложенията, които неусетно изразходват мобилния интернет

© Владо Георгиев, pcworldSnapchat – включете Travel Mode

Подобно на Instagram, Snapchat предварително зарежда Stories и Snaps, за да могат веднага да се появяват когато попаднете на тях във фийда си. Проблемът е очевиден – презареждането изразходва много мобилен трафик. Това може да се спре като активирате сравнително скрита опция, наречена Travel Mode. Това означава, че Stories и Snaps ще отнемат повече време, за да се заредят, но ще използват много по-малко трафик.

 • Пуснете Snapchat приложението и направете движение надолу, за да видите профил екрана.
 • В горния десен ъгъл, тапнете върху иконата със зъбното колело.
 • Скролирайте надолу и изберете Manage, а след това включете Travel Mode.

 


Приложенията, които неусетно изразходват мобилния интернет

© Владо Георгиев, pcworld


YouTube – променете Wi-Fi настройките

Добрата новина свързана с YouTube и планът ви за мобилнен интернет е, че YouTube не пуска клипове автоматично. Лошата новина (за интернета ви) е, че YouTube се върти около клиповете и самото му пускане докато сте на мобилен интернет е лоша идея. Какво може да се направи? YouTube предлага настройка, която позволява пускането на HD клипове само когато сте включени към Wi-Fi мрежа.

 • Отворете YouTube. В горния десен ъгъл е бутона за акаунт профила и след като тапнете на него, изберете Settings.
 • Включете настройката Play HD on Wi-Fi only.
 • Докато сте сред настройките, можете да направите и още нещо. Скролирайте в дъното на списъка и включете Upload over Wi-Fi only, за да спрете качването на клипове, ако сте на мобилен интернет.

И докато сме на темата за YouTube, приложението YouTube Music има една доста полезна функция. Отворете настройките му и изберете Stream via Wi-Fi only, за да спрете зареждането на музика, ако не сте на Wi-Fi.

 


Приложенията, които неусетно изразходват мобилния интернет

© Владо Георгиев, pcworld

Netflix – коригирайте качеството на видеото

Вероятно използвате Netflix на по-голямо устройство от смартфон, когато сте си вкъщи или включени към Wi-Fi. Но за онези случаи когато искате да продължите да гледате любимите си сериали или филми докато сте в движение, можете да настроите качеството на видеото, което се зарежда.

 • Отворете Netflix приложението, в горния ляв ъгъл тапнете на иконката с трите чертички една върху друга, скролирайте надолу и изберете App Settings.
 • Тапнете на Cellular Data Usage и изключете Set Automatically.
 • Сега трябва да изберете Low или Medium, с което задавате какво да е качеството на видеото, което ще се възпроизвежда при включен мобилен интернет.

Netflix изчислява, че ще можете да гледате 4 часа видео на 1 GB за Low настройката, 2 часа видео за 1 GB при Medium настройката и 1 час на GB за High.

 


Приложенията, които неусетно изразходват мобилния интернет

© Владо Георгиев, pcworld

Spotify – направете така, че албумите да са достъпни офлайн

Почти безкрайният каталог от музика на Spotify безспорно е апетитна хапка за всеки меломан, но ако използвате Spotify като личен музикален саундтрак докато сте навън, мобилният интернет винаги ще ви е кът. Ако имате достатъчно място на телефона си и сте премиум Spotify абонат, можете да сваляте албумите и плейлистите си, за да избегнете стриймването през мобилния интернет. Когато преглеждате албум или плейлиста, просто тапнете на превключвателя при Download, за да добавите съответните тракове на телефона си и така вече няма да има нужда да ги стриймвате всеки път.Приложенията, които неусетно изразходват мобилния интернет

© Владо Георгиев, pcworld


Освен това, Spotify включва полезна настройка за качеството на стрийминга. Тапнете на Your Library в долния десен ъгъл, а след това на иконата със зъбното колело в горния десен ъгъл, за да отворите опциите и изберете Streaming Quality. На това място ще забележите четири варианта: Automatic, Normal, High и Extreme.

За всеобщо разочарование, Spotify не прави разлика между мобилна връзка и Wi-Fi връзка, затова, ако искате да сте наистина внимателни, изберете Normal. А ако често сваляте плейлисти за офлайн употреба, скролирайте до дъното на страницата Streaming Quality и директно изключете опцията Download Using Cellular.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.