Изцяло самоуправляем автомобил - в началото на следващото десетилетие

Това обещават компаниите Daimler и Bosch, които са сключили партньорско съглашение за съвместна разработка на коли, съответстващи на класификациите SAE Level 4 (високо ниво на автономност за повечето пътни ситуации) и SAE Level 5 (пълна автономност, не изискваща участието на водач).

По създаването на самоуправляеми автомобили днес работят много компании от ИТ бранша и автоиндустрията, но постигането на пълна автономност е идеал, сроковете за чиято реализация все още са малко неясни. Има обаче и фирми, които смятат, че могат да внесат малко повече конкретика в това отношение. Сред тях един от най-големите в света автомобилни производители – Daimler, откъдето съобщават за сключване на партньорско съглашение с компанията Bosch, чиято цел е именно създаването на изцяло самоуправляем автомобил. А стартиращия съвместен проект предвижда готови автономни автомобили да се появят по градските улици „към началото на следващото десетилетие“.

Казано по-точно, съвместните усилия в рамките на партньорството Daimler-Bosch по план трябва да разработят коли, съответстващи на класификациите SAE Level 4 (високо ниво на автономност за повечето пътни ситуации) и SAE Level 5 (пълна автономност, не изискваща участието на водач). Двете компании ще се фокусират върху създаването на необходимите за постигането на тази цел алгоритми и софтуер, които да обезпечат безопасно и предсказуемо самостоятелно управление.


Изцяло самоуправляем автомобил - в началото на следващото десетилетие

© PCWorld България, pcworld

Съвместната инициатива ще създава самоуправляеми автомобили за обща употреба за определени участъци от градовете, гласи още наличната информация. Става въпрос за коли, които потребителите ще могат да извикват с помощта на мобилно приложение, да пътуват до определено местоназначение без водач и да оставят автомобила, който след това да се отправя към следващия клиент. Предполага се че този тип „car sharing” услуги ще облекчат трафика в големите градове и ще осигурят по-достъпен начин за пътуване на хората, които не могат или не желаят сами да карат коли.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.