Изследване: един промишлен робот отнема работата на 6 човека

Освен това, според авторите на цитираното изследване, с автоматизирането на производството по малко започва да намалява и нивото на работните заплати в предприятията, които внедряват такова.

Един ден те наистина може да ни вземат хляба – и в буквалния и, в преносния смисъл на израза. Пореден тревожен индикатор за реализирането на тази възможност е скорошен доклад на Националната агенция за икономически изследвания на САЩ, според който всеки промишлен робот, въведен в експлоатация в периода между 1990 г. и 2007 г., е станал причина за съкращаването на средно 6,2 работни места.

Освен това изследователите (именити икономисти от престижния MTI и Бостънксия университет) са забелязали, че с автоматизирането на производството по малко започва да намалява и нивото на работните заплати в предприятията, които внедряват такова. По изчисленията на аналитиците, появата дори само на един робот в завода води до намаляване на фонд работна заплата с 0,25-0,5% на всеки 1000 служители.

Като цяло, за указания 17-годишен период роботите са отнели работата на 670 000 американци, а според доклада през следващите години този брой само ще се увеличава. Още повече, че според авторите на изследването, до 2025 г. броят на промишлените роботи ще се увеличи 3 до 4 пъти.

Наистина, на фона на мащабите на САЩ приведените цифри може да изглеждат и сравнително скромни, но е важно да се отбележи, че в изследването си аналитиците са използвали доста тясното определение за „робот“ на Международната федерация на робототехниката. Според него „Робот е автоматично управляема, препрограмируема и многофункционална машина“. Това означава, че всъщност в сферата на изследването на са попаднали някои доста големи категории роботи като например алгоритмите за търговска автоматизация, конвейерната техника или специализираните в определена операция автоматични машини.


Изследване: един промишлен робот отнема работата на 6 човека

© PCWorld България, pcworld

Какво може да се направи?

Ако данните от това поредно изследване в областта се потвърдят, можем да очакваме, че със сигурност колкото повече роботи навлизат в производството, толкова повече служители ще остават без работа. Това на свой ред означава, че с всяка следваща година все повече хора ще бъдат лишавани от средства за съществуване.

А това, както е добре известно, е сигурна рецепта за социален взрив. За да го избегнат, развитите икономически държави скоро ще трябва да разработят ефективни програми за преквалификация на безработните, а също така за субсидиране на ръчните производства и/или въвеждането на безусловен базов доход.Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.