NASA Image and Video Library: изучаването на космоса в снимки, видео и звуци

Аеро-космическата агенция публикува мащабен уеб-базиран мултимедиен каталог, съдържащ огромен набор от фотографии, видео материали и аудио записи, представян по модерен начин и удобен за използване от всякакви устройства, включително смартфони.

За повечето любознателни хора, които обикновено гледат към нощното небе най-вече с невъоръжени очи, онлайн ресурсите на NASA със сигурност са ценен начин за придобиване на така интересната гледна точка на самата аеро-космическа агенция. В този смисъл, отлична новина за тях ще е и стартирането на един нов сайт - NASA Image and Video Library, с помощта на който заинтересованите от изучаването на космоса могат да се заровят в огромна библиотека с около 140 000 изображения, видео материали и аудио файлове на организацията.

В интерес на точността е редно да се отбележи, че NASA и друг път е пускала подобни сайтове (като например NASA Images), но новият ресурс дава възможности, които му придават много по-съвременен и доста полезен вид. Библиотеката например е изпълнена съгласно всички съвременни тенденции за т.нар. отзивчив уеб дизайн и се мащабира автоматично според размера на устройството, от което се разглежда – включително смартфон или таблет. Резултатите от търсенето пък се изобразяват в стил Flickr, така че човек веднага може да разбере важни параметри като размер на файла, формат и дата на създаването му, както и да прочете описанието му. На разположение е и възможност за филтриране на резултатите по години, като са достъпни материали от 1920-а досега.

На страниците на файловете има и линкове за даунлоуд, чрез които могат да се свалят изображения или видео в умалена версия или в оригиналната им висока резолюция. Достъпен е също инструмент за вграждане на съдържание в други сайтове. NASA Image and Video Library предлага също така селекции с най-новите попълнения в библиотеката и с най-популярното съдържание в нея, а от ведомството обещават редовно да попълват сайта с нови и архивни снимки, видео и аудио записи.


NASA Image and Video Library:  изучаването на космоса в снимки, видео и звуци

© PCWorld България, pcworld

Разбира се, ресурсът не претендира да предлага всичко от Агенцията. Както отбелязват от там, това е колекция за обща употреба, което „не е всеобхватна, а по-скоро дава достъп до най-доброто от това, което NASA може да публикува“. С други думи, от този сайт едва ли ще можете да съберете файлове за създаването на сериозна научна разработка. Затова пък сигурно ще бъде много полезен както за различните хартиени и онлайн издания, които пишат за космоса, така и за хората, които просто искат да убият време, да се позабавляват или да научат нещо интересно за звездите и планетите по приятен и достъпен начин.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.