Комерсиални квантови компютри в рамките на 5 години – това обещават от IBM

Първите комерсиални квантови компютри с марка IBM Q ще са предназначени предимно за изпълнение на задачи на научните и бизнес среди, така че засега е рано да очакваме, подобни системи са се появят и в потребителския сегмент. Във всеки случай, не и в такова относително кратко обозримо бъдеще.

Формално погледнато, компютри, които с известни условности могат да се нарекат квантови, могат да бъдат купени и днес. Друг е въпросът, че могат да си ги позволят само „богати“ правителствени организации и международни корпорации (като Google), а и самите компютри съвсем не приличат на стандартните РС-та или дори на т.нар. суперкомпютри. Т.е. въпросните системи, способни да извършват квантови изчисления, засега са само скъпи и тясно специализирани решения, достъпни само за единици. Компанията IBM обаче се надява да промени тази тенденция и да пусне първия универсален комерсиален квантов компютър IBM Q още в рамките на следващите пет години. Става въпрос за 50-кубитен квантов компютър, който ще може да се сравнява с изчислителни задачи, непосилни за съвременните суперкомпютри.

Сам по себе си, квантовият компютър IBM Q е ориентиран най-вече за високопроизводителни изчисления, каквито обикновено са необходими в научната, финансовата и други сфери. Т.е. засега е рано да очакваме, подобни системи са се появят и в потребителския сегмент . Във всеки случай, не и в такова относително кратко обозримо бъдеще.

В момента IBM работи по проекта, като си сътрудничи тясно с компании като Canon, Hitachi Metals, Honda, JSR, Nagase и Samsung. Целта на това сътрудничество е да се изследват възможните практически сценарии за използване на квантовите системи и създаване на приложения, използващи квантово ускорение. А от IBM отбелязват, че разработката е интересна не толкова с производителността си, колкото с възможностите, които разкрива.

Накратко, IBM разграничава следните няколко области на приложение на квантовите компютри:

  • Разработка на нови лекарства у препарати: разплитането на сложни молекулярни и химически взаимодействия ще доведе до откриването на нови медикаменти и материали;

  • Доставки и логистика: търсения сред глобални системи от оптимални инструменти за изграждане на най-ефективните възможни логистични вериги и канали за доставки, като например оптимизация на бързите доставки в празнични периоди;

  • Финансови услуги: за откриване на нови способи за моделиране на финансовите данни и за отстраняване на ключови глобални рискови фактори с цел увеличаване ефективността на инвестициите;

  • Изкуствен интелект: подсилване на елементите на AI като например машинното обучение , работа с много големи обеми от данни, например при търсене на изображения или видео, и др. ;

  • Облачна защита: увеличаването на сигурността на облачните изчисления с помощта на законите на квантовата физика ще позволи да се подобри защитата на конфиденциалните данни.

Едновременно със съобщението относно намеренията си за пускане на първите комерсиални кавнтови компютри на пазара, IBM информира и за пускане на нов приложен интерфейс (API) за инициативата IBM Quantum Experience, който ще даде възможност на разработчици и програмисти да създават интерфейси между базирани в облака 5-кубитови квантови и класически компютри. Компанията представи също и нова версия на емулатора IBM Quantum Experience, която може да моделира работата на конфигурации, включващи до 20 кубита. IBM също така обещава в рамките на настоящото полугодие да пусне и пълен пакет от средства за разработка (SDK) за IBM Quantum Experience, който ще позволи на потребителите да създават прости квантови приложения и програмни продукти.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.