Решено: Volkswagen ще престане да произвежда дизелови Golf-ове

Вместо тях в осмото поколение на VW Golf германският производител ще използва турбирани бензинови ДВГ с обем 1,5 литра, комбинирани с 48-волтов електрически силов агрегат с мощност от около 15 к.с. Според шефа на компанията, те ще са на същата цена или дори по-евтини от дизелите и ще осигуряват „сравними с дизеловите двигатели горивна ефективност и ускорение“.

В последно време дизеловите двигатели станаха причини за немалко неприятности за Volkswagen – не само защото са по-скъпи за производство в сравнение с бензиновите, но и заради скандала с подправените данни за вредните емисии, които сериозно накърниха имиджа на германската марка. Затова посрещаме без особена изненада новината, споделена от британското специализирано издание AutoExpress, според което в осмото поколение на хечбека Golf немският концерт ще замени дизеловите агрегати с хибридни.

Казано по-точно, става въпрос за турбирани бензинови ДВГ с обем 1,5 литра, комбинирани с 48-волтов електрически силов агрегат с мощност от около 15 к.с. Електродвигателят ще поддържа бензиновия мотор при скоростните и високооборотни режими, осигурявайки „сравними с дизеловите горивна ефективност и ускорение“. При това този хибриден двигател ще е на същата или дори по-ниска цена в сравнение с дизеловите, твърди шефът на Volkswagen Херберт Дис (Herbert Diess).

Така на практика Golf 8 ще стане първият за VW Group масов автомобил, снабден с 48-волтов електродвигател. По-рано такива решения се внедряваха само в премиалните кросовъри на концерна - Audi Q7 и Bentley Bentayga.


Решено: Volkswagen ще престане да произвежда дизелови Golf-ове

© PCWorld България, pcworld

Припомняме, че в сегашното, седмо по ред поколение VW Golf се предлага с два „дизела“ с обеми 1,6 и 2 л. и мощност съответно 113 и 181 к.с. Колкото до осмото поколение, то едва ли ще излезе на пазара преди 2020 г. Очаква се в основата му да залегне усъвършенстваната фирмена платформа MQB.Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.