Възможно ли е полицаи и финансисти да станат ИТ специалисти?

Не просто е възможно, но и се случва често, твърдят от компанията Minds Technologies , която разкрива някои позитивни тенденции на родния пазар на труда, даващи надежда за запълване на недостига от квалифицирани кадри за растящата ИТ индустрия у нас.

На фона на всички забележки към родната образователна система и на все така остро стоящия проблем за недостиг на квалифицирани кадри за ИТ сектора в страната, на българския пазар на труда все пак се забелязват някои позитивни тенденции, които имат потенциал да балансират ситуацията. Според HR компанията Minds Technologies това се дължи на факта, че специалисти от различни области се преквалифицират и започват да търсят работа в сектор информационни технологии.

По данните на агенцията най-често желаещите да направят смяна на кариерата са на административни позиции, работят в кол-ценрове, полицията, занимават се с логистика или са икономисти и финансисти. Подготовката на кадър за влизане в сектора обикновено отнема от 6 месеца до една година, отбелязват още от Minds. Специалистите, на които дължим и инфографиките по-долу, съветват желаещите за такава промяна да се подготвят поне година, като се обучават и инвестират в себе си, за да могат да заемат добри позиции.

Според тях, най-често се започва като т.нар. специалисти по качеството, които тестват програми и продукти. По-дълго е навлизането в самото програмиране на различни езици и не всеки от желаещите успява да се справи с преквалификацията в тази посока.


Възможно ли е полицаи и финансисти да станат ИТ специалисти?

© PCWorld България, pcworld

И във всичко това има смисъл. България е най-добрата аутсорсинг дестинация в Европа за 2015г. според класация на European Outsourcing Awards (Европейските аутсорсинг награди). Макар,че квалифицираните специалисти все още са недостатъчно, несъвършената ни образователна система все пак има принос за това челно място.


Възможно ли е полицаи и финансисти да станат ИТ специалисти?

© PCWorld България, pcworld

Данни на АЧИ например отбелязват ръст от 15% на завършилите IT специалности във висши учебни заведения за последните три години (2013-2016г.) Дългосрочната държавна стратегия за насърчаване обучението на софтуерни специалисти планира обучаването на 30 000 специалиста за 15 години. Планиран е и 80% ръст на приема във висши учебни заведения, които обучават кадри в сферата на IT.


Възможно ли е полицаи и финансисти да станат ИТ специалисти?

© PCWorld България, pcworld

Страната ни има и традиционно силно средно образование в областта на математиката и информатиката – до 2015г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал 55 златни, 102 сребърни, 101 бронзови медала и 8 почетни грамоти.

Образованието и националната стратегия са от ключова роля дългосрочно да останем конкурентоспособни като аутсорсинг дестинация, междувременно компаниите инвестират в обучение и преквалификация на кадри. Има много сектори, в които перспективите за развитие намаляват и е нормално служителите да се преориентират“, коментира Петър Данчев, управител на компанията Minds Technologies, която има и специални програми, улесняващи този процес.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.