Тези умни очила се фокусират автоматично върху премета, който гледате

Умните очила, изобретени от професор по електроника, изпълняват функцията, която очите вече не успяват да изпълнят поради възрастовите изменения на губещото еластичност кристално тяло. Очаква се те да се превърнат и в комерсиален продукт след около 2-3 години.

Всички знаем, че с напредването на възрастта много хора развиват проблеми със зрението, които им пречат да фокусират погледа си на близки обекти (т.нар. старческо далекогледство). Разбира се, този проблем се коригира лесно с очила за четене, но когато човек трябва да шофира тази допълнителна оптика може и да не помогне – особено, ако трябва да се гледа в GPS-a (с очила) и пътя (без такива).

С тази досадна неприятност след 50-тата си годишнина се сблъскал и Карлос Мастранджело (Carlos Mastrangelo), професор по електроника и изчислителна техника в Университета на щата Юта, който обаче, за разлика от повечето хора, се опитал да намери някакво по-адекватно и по-съвременно решение на древния проблем. В крайна сметка той създал “умни” очила, които автоматично се фокусират върху предмета, който гледа техният потребител – без значение дали той е близо или далече. Така се спестява непрекъснатото сваляне или смяна на очилата.

В основата на тази новаторска разработка са т.нар. течни лещи. Те съдържат инфрачервен сензор за разстояние, който определя дистанцията с инфрачервена светлина. Получената информация от сензора се обработва и на актуатора се подават данни за това как точно трябва да промени кривината на течните лещи, определяща и тяхното фокусно разстояние, така че гледаният обект да се вижда най-ясно. Казано иначе, по такъв начин очилата изпълняват функцията, която очите вече не успяват да изпълнят поради възрастовите изменения на губещото еластичност кристално тяло.

Разработчикът отбелязва също, че при преместване на погледа от един предмет на друг, на очилата са им необходими само 14 милисекунди, за да коригират фокусното разстояние. Естествено, за работата на електронно управляваните умните очила е нужна и батерия, която в случая осигурява 24 часа автономна работа.


Тези умни очила се фокусират автоматично върху премета, който гледате

© PCWorld България, pcworld

Но историята не свършва до тук. По време на изложението за потребителска електроника CES 2017 професор Мастранджело показал на специалисти своето изобретение, което предизвикало у тях значителен интерес. В крайна сметка то е почетено и с подобаваща научна статия публикувана в специализираното издание Optics Express и с помощ за по-нататъшната разработка. В момента се работи по дизайна на устройството, така че то да бъде превъплътено в по-лека, по-удобна и по-стилна версия. Очаква се моделът от второ поколение да разполага освен със сензор за разстояние и с решение за проследяване на погледа, както и с камера за определяне на дълбочината на пространството, така че да определя по-точно това, което потребителят гледа във всеки един момент. Всичко това ще наложи използването на батерия с по-голям капацитет, така че се работи и по въпроса тя да запази достатъчно компактни размери, за да може да бъде инсталирана в рамката.

Професор Мастранджело  се надява, че финалната версия на неговите умни, само фокусиращи се очила, ще стане достъпна на пазара след около 2-3 години. Очакваната цена на устройството вероятно ще е между $500 и $1000.

още по темата

Технологиите в помощ на децата с аутизъм

Училището по медицина към Станфордския университет провежда експериментална програма за лечение с Google Glass
03.08.2018 / 08:12
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.