Microsoft Translator пораства … и фантастиката полека става реалност

Доскоро универсални машинни преводачи за групово общуване имаше най-вече в sci-fi творчеството, но обявената тези дни технология Microsoft Translator прави това достъпно и в ежедневието. А заедно с нея идват и говорещи ботове за Skype …Вижте още в следващите редове.

В научнофантастичните филми и книги езикови бариери обикновено няма, защото се предполага, че в недалечно бъдеще ще разполагаме с универсални машинни преводачи за индивидуално и групово общуване в реално време, които знаят всякакви езици – дори може би и извънземни. Е, всъщност тази технология изглежда е по-близо, отколкото си мислим (ако не смятаме извънземната част). По този въпрос усилено работят поне няколко ИТ гиганта, сред които и Microsoft, която активно подобрява своя преводач Translator.

В началото на тази година услугата започна да поддържа офлайн преводи и оптично разпознаване на символи, а малко преди това се научи да работи и с две устройства едновременно за обезпечаване на диалози. А тези дни Microsoft Translator излезе на следващо ниво, овладявайки умението да прави едновременни преводи на 60 езика в групи, в които броя на събеседниците може да достига до 100 човека. Звучи като нещо, което напълно оправдава представянето на разработчиците, които го наричат “първия в света универсален персонален преводач”.

При това съответното обновление, осигуряващо възможността за провеждане на подобни международни групови разговори, е получила не само уеб версията на услугата, но и мобилните клиенти за всички платформи, информират още от Microsoft.


Microsoft Translator пораства … и фантастиката полека става реалност

© PCWorld България, pcworld

За да се започне подобна беседа, участникът в нея първо трябва да се регистрира, използвайки своя Microsoft акаунт или този в социалните мрежи, след което да се възползва от опцията “Започни разговор”. Присъединяването към разговора пък става просто с въвеждането на неговия код.

Предполага се, че новата функция ще бъде полезна в най-различни области, работата в които е свързана с постоянни международни командировки и колективна работа на хора от различни националности, говорещи на различни езици.

 

Засега обновената услуга е достъпна под формата на предварителна версия. В основата й лежат същите технологии, които се използват и в синхронния преводач Skype Translator, който съвсем наскоро получи възможността да се използва и при обаждания на мобилни и стационарни телефони.

И като стана въпрос за Skype, Microsoft са добавили нова функционалности за тази си услуга. С нея съвсем скоро партньорите на компанията ще могат да създават не просто ботове, а говорещи такива, използвайки за целта Skype Calling API. Т.е. очаква се скоро (по някое време през следващата година) потребителите да могат да си говорят в Skype с ботове. Въпросът е доколко живо и естествено ще бъде това общуване.


Microsoft Translator пораства … и фантастиката полека става реалност

© PCWorld България, pcworld

Каквото и да е то обаче, би трябвало да позволи на организациите да създават услуги за по-тясно взаимодействие със своите клиенти. Много е възможно в един момент тези ботове да се сдобият и с мощта на технологията за синхронен превод на реч и да излязат на международно ниво. Всъщност Microsoft планира да научи своите Skype ботове да използват в своята кореспонденция с хората също видео клипове, аудио файлове и “гифчета”….

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.