ИТ браншът и МОН със споразумение за ефективно софтуерно образование

Браншови организации подписаха споразумение с МОН за ефективно софтуерно образование, което да отговори на нарастващите потребности на икономиката. То предвижда разширяване на обхватът на учебните програми по приложно програмиране и компютърно моделиране в българските училища, както и квалификационни програми за учителите. Инициативите стартират още следващата година в София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе.

Практически всички изследвания на трудовия пазар у нас показват недостиг на кадри за родната софтуерна и ИТ индустрия. И проблемът изглежда се задълбочава. Според едно от последните такива проучвания по темата, проведено през септември т.г. например, недостигът на ИТ специалисти в българските организации през 2016 г. достига най-високите нива за последните 7 години. Данните показват, че това е съществен проблем за 68% от българските организации, като 56% от анкетираните посочват, че не разполагат с необходимия брой ИТ сътрудници, докато 12% определят ситуацията като “критичен недостиг”.

Това обуславя и голямата активност на българските браншови организации у нас, които от години полагат много усилия за осигуряването на по-адекватно обучение в родните училища и университети. И ето, че днес те отбелязват съществен напредък в това отношение с подписването на споразумение с МОН за ефективно софтуерно образование, което да отговори на нарастващите потребности на икономиката.


ИТ браншът и МОН със споразумение за ефективно софтуерно образование

© PCWorld България, pcworld

 Подписването на това споразумение между Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ, Българска аутсорсинг асоциация, БАИТ, ИКТ Клъстер и Министерството на образованието и науката (МОН) се очаква до доведе до повишаване конкурентоспособността на най-бързо развиващия се и печеливш отрасъл на българската икономика, отбелязват те.


ИТ браншът и МОН със споразумение за ефективно софтуерно образование

© PCWorld България, pcworld

Инициативата се осъществява под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев с участието на БАСКОМ, Българска аутсорсинг асоциация, БАИТ и ИКТ Клъстер

МОН и браншовите организации са се договорили за ефективно сътрудничество в учебния процес за придобиване на съвременно софтуерно образование, както и на софтуерно професионално образование. Според официалната информация, целта е заложените програми да отговорят на актуалните потребности на българската икономика и на бързо развиващата се ИТ индустрия в страната. Това е и основата на изграждане на модели за публично-частно партньорство, за създаване на възможности за осъществяване на съвместни инициативи и проекти. Тези инициативи стартират още следващата година в София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе.

Казано по-точно, споразумението предвижда разширяване на базата от ученици, които са придобили професионална квалификация и/или продължават образованието си във висши училища в професионално направление  „Информатика и компютърни науки“. Разширява се и обхватът на учебните програми по приложно програмиране и компютърно моделиране в българските училища. Включва се и осъществяването на квалификационни програми за учителите, реализиращи съвместно разработените с ИТ индустрията програми по софтуерно професионално образование и обучение.


ИТ браншът и МОН със споразумение за ефективно софтуерно образование

© PCWorld България, pcworld

Целта е след изпълнението на програмата в професионалните гимназии да бъде изграден капацитет за съвременно софтуерно образование и да се засили връзката с университетите.  Обучението ще се проведе по държавни образователни изисквания, разработени от бизнеса, в съответствие с неговите потребности.  Едно от очакванията, които са заложени в Концепцията за насърчаване обучението на софтуерни специалисти, е учениците още в XII клас да могат да започнат работа в софтуерни компании.


ИТ браншът и МОН със споразумение за ефективно софтуерно образование

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.