Google се отказва от разработката на автономния си автомобил

Ръководителите на консорциума Alphabet, сред които и самият Лари Пейдж, са решили, че досегашните планове за самостоятелно предлагане на съвършено нови изцяло автономни автомобили са “непрактични”.

Самоуправляемият автомобил на Google, който гигантът разработва от години насам отдавна не е особена новина. Ето че тези дни обаче той отново се превръща в такава, макар и в отрицателен смисъл – по данни на онлайн ресурса The Information, компанията е преразгледала своите цели в сферата на самоуправляемите автомобили и вече няма да разработва собствено автономно транспортно средство. Вместо това Google ще си сътрудничи с автомобилните производители с цел евентуално стартиране на съвместни услуги за автономни пътувания – нещо, което според наличната информация може да се случи към края на следващата година.

Съобщава се също, че компанията Fiat Chrysler (за сътрудничеството с която Google съобщи през май т.г.) се е заела с разработката на нов прототипен автомобил за Google на базата на минивана Pacifica. Ако тестовете на въпросното превозно средство минат успешно, то може да влезе в комерсиална употреба.

По данните на гореспоменатия източник, отговорност за отказа от разработката на собствен самоуправляем автомобил без кормило и педали носят ръководителите на консорциума Alphabet: главният изпълнителен директор Лари Пейдж (Larry Page) и главният финансов директор Рут Порат (Ruth Porat). Те смятат, че досегашните планове за самостоятелно предлагане на съвършено нови автономни автомобили са “непрактични”. Това решение обаче е донякъде спорно, защото съоснователят на Google Сергей Брин (Sergey Brin) поддържа изцяло идеята за тази разработка.

Така или иначе, решението изглежда е факт. Очаква се към момента на тази публикация Google вече да е направила и официално изявление за промяната в своите програми за разработка на автономни автомобили.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.